Stoltenberg: Bahmut bi mogao da padne 'narednih dana'

 Istočni ukrajinski grad Bahmut, u središtu višemesečnih sukoba, koji je pod pritiskom ruske vojske i ruske paravojna grupe Vagner, mogao bi da padne "narednih dana" upozorio je danas generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

"Ne možemo isključiti da će Bahmut na kraju pasti narednih dana", rekao je Stoltenberg na margini sastanka evropskih ministara odbrane u Stokholmu.

Bahmut je žarište višemesečnih intenzivnih borbi Ukrajine sa Rusijom koja pokušava da preuzme kontrolu nad tim područjem.

Šef ruske paravojne grupe Vagner rekao je danas da su njegove trupe zauzele "ceo istočni deo" Bahmuta, centra borbi na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao sinoć u intervjuu za Si-En-En (CNN) da su njegove trupe rešene da zadrže taj grad i da bi pad grada ostavio "otvoren put" Rusima ka drugim gradovima na istoku Ukrajine.

Šef NATO je umanjio strateški značaj već razorenog grada u Donbasu, koji je Rusija obećala da će zauzeti uprkos teškim gubicima.

"To ne znači neizostavno bilo kakvu prekretnicu u ratu ali ukazuje da ne treba da potcenimo Rusiju. Treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima.

Prema Moskvi zauzimanje grada bi omogućilo "nove ofanzivne oparacije u dubini" Ukrajine.

Ministri odbrane EU danas utvrđuju plan za isporuku Ukrajini projektila i municije, iako su im zalihe pod pritiskom. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x