Stotine na kontraprotestu u Bagdadu zbog upada sledbenika šiitskog sveštenika u parlament

Stotine Iračana su danas izašle na ulice Bagdada, na kontraprotest u organizaciji šiitskih grupa bliskih Iranu, izražavajući protivljenje uticajnom šiitskom svešteniku Muktadi Al-Sadru čiji su sledbenici upali u parlament tokom vikenda.

Međutim, demonstranti koje je na protest pozvao politički savez Okvir za koordinaciju, sačinjen od šiitskih grupa podržanih od Irana, razišli su se posle nekoliko sati.

Za sada nije jasno da li povlačenje pristalica Okvira za koordinaciju znači definitivnu deeskalaciju u njihovoj borbi za moć sa Al-Sadrovim pristalicama, koje kampuju u zgradi parlamenta u "Zelenoj zoni" Bagdada, snažno obezbeđenoj oblasti sa ambasadama i vladinim institucijama.

Al-Sadrovi sledbenici se nalaze u parlamentu otkako su hiljade upale u tu zgradu u subotu, zahtevajući reforme i protiveći se nastojanju Okvira za koordinaciju da formira vladu.

Protesti dve suprotstavljene šiitske grupe u Bagdadu povećali bi izglede za eskalaciju tenzija u zemlji, u kojoj je sve dublja kriza usled političkog vakuuma od izbora prošlog oktobra, posle kojih nijedna stranka nije mogla da formira vladu.

Uoči današnjeg kontraprotesta šiitskih grupa, bezbednosne snage Iraka su podigle betonske barijere. Stotine šiita su stigle do mosta koji vodi do "Zelene zone", mašući iračkim zastavama i zastavama grupama podržanih od Irana, ali su ih organizatori protesta pozvali da ostanu na mostu i da "sačekaju uputstva".

Nekoliko sati kasnije, demonstranti su napustili tu oblast, na poziv jednog od lidera Okvira za koordinaciju. Oni su sklopili i šatore koje su podigli blizu mesta najavljenog kontraprotesta, koji je prvobitno nagovestio mogućnost dugotrajnih demonstracija dve suprotstavljene šiitske frakcije u Iraku.

Sledbenike koji su ranije upali u parlament, Al-Sadr je u nedelju pozvao na "revoluciju" radi promene političkog sistema i ustava i radi zabrane delovanja njegovih rivala.

On je pozvao iračka plemena da mu se pridruže, što su njegovi rivali protumačili kao poziv na državni udar.

Iako je Okvir za koordinaciju brzo pozvao na kontraprotest, među liderima tog saveza došlo je do neslaganja, pošto neki pozivaju na uzdržanost, dok su drugi za eskalaciju situacije.

Hiljade Al-Sadrovih sledbenika upale su u parlament u subotu, protestujući zbog nastojanja sveštenikovih rivala da formiraju vladu. Oni su uz pomoć užadi i lanaca oborili betonske barijere u blizini parlamenta i od tada se nalaze u njemu.

Iako je osvojila najviše glasova na oktobarskim parlamentarnim izborima, Al-Sadrova stranka nije uspela da skupi većinu za formiranje vlade. Šansu da to učini sada ima Okvir za koordinaciju.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x