Svečlja: Imamo dokaze da je Srbija pokušala da pripoji sever Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je danas izjavio da Kosovo raspolaže dokazima da je Srbija pokušala da pripoji sever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji.
On je na konferenciji za novinare, zajedno sa generalnim direktorom policije Kosova Gazmendom Hodžom, rekao da je više od 90 ljudi učestvovalo u napadu na kosovsku policiju u nedelju 24. septembra.

"Srbija je više puta pokušavala da kaže da nema veze sa ovim napadom, ali činjenice koje će biti objavljene dokazuju da su pripreme, obuka i vežbe ove grupe izvođene u vojnoj bazi za obuku kod Jagodine, kao i na Kopaoniku".

Generalni direktor policije Kosova Gazmend Hodža rekao je da je grupa koja je izvršila napad u Banjskoj dugo obučavana u vojnim bazama Vojske Srbije.

"Plan je bio aneksija severa Kosova. U dokumentima koje imamo, a koje sada ne možemo da podelimo sa vama, postoji plan za pripajanje severa predviđen u početnoj fazi na 37 položaja, odakle bi bile napadnute naše policijske jedinice, ne samo u Banjskoj i Zvečanu, već i u svim severnim delovima, a zatim stvaranje slobodnog koridora za Srbiju za zalihe, ljude, robu, stručnjake i druge zalihe neophodnih za oružani otpor i za stvaranje nove realnosti u zemlji", rekao je Hodža.

Rekao je da kosovska policija i dalje nastavlja istragu na severu zemlje, nedelju dana posle oružanog napada i da se istražuje i i manastir (Banjska) "kako bi se videla njihova moguća uloga u napadu, odnosno da li su pomagali terorističkoj grupi".

"Naši ciljevi su jasni, manastir mora biti zaštićen po svaku cenu i policija mora biti veoma oprezna u svojim akcijama prema manastiru i njegovom osoblju", rekao je Hodža.

Hodža je rekao da je tokom operacije "u manastiru pronađeno 49 civila, od toga 43 hodočasnika i šest pripadnika osoblja, od kojih niko nije povređen ili maltretiran".

Hodža je izneo i detalje o tome kako je poginuo pripadnik kosovske policije. On tvrdi da je "policijska patrola otišla da vidi šta se dešava sa kamionima koji su postavljeni na mostu u pravcu sela, te da je tada došlo do eksplozije".

O tome da postoji mogućnost da je policajac poginuo usled upotrebe eksploziva, ali uz tvrdnju da ubistvo nije bilo planirano, još u sredu je govorio srpski predsednik.

Srbija je negirala optužbe Kosova da je umešana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterisale kao teroristički, dok je u petak Milan Radoičić, bivši predsednik Srpske liste preuzeo odgovornost za organizovanje napada.

Međutim, Svečlja je rekao da glavni teret napada na severu Kosova treba da snose predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici Srbije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x