Svilanović: Pred Srbijom su samo jedna vrata i ona će proci kroz njih

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Goran Svilanović ocenio je danas da je Srbija glasanjem u Ujedinjenim nacijama protiv Rusije već donela svoju odluku i da je sada zajedno sa susednim državama, Evropskom unijom i većinom država u Ujedinjenim nacijama.

Svilanović je u intervjuu za portal Nova.rs rekao da će posledice po Srbiju, ukoliko uvede sankcije Rusiji, biti u svakom aspektu iste kao i svima ostalima.

"Naravno da svi mislimo prvo na energetsku bezbednost, i ona jeste super važna, ali nije jedino važna. Kako i koliko budu trpeli naši susedi, tako i toliko će trpeti i Srbija", rekao je Svilanović.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Svilanović je rekao da prvo očekuje da Srbija formira vladu koja će se jasno pozicionirati u skladu sa odlukama koje je donela u okviru sistema UN, koja bi bila u stanju da saradjuje sa EU i da zajedno sa njom traži rešenja za sve probleme.

"Pred Srbijom su samo jedna vrata i ona će proci kroz njih. Biće potrebno puno napora da se stalno sa gradjanima razgovara i da se postepeno rekreira javno mnenje oko jednog jedinstvenog interesa a to je interes Srbije i njenih gradjana", kazao je on.

Upitan da li bi eventualne sankcije imale uticaj na kosovsko pitanje, objasnio je da tu Rusija ima uticaj samo kroz UN, koje su samo jednom odlučile nešto od značaja za ljude na Kosovu - donošenjem Rezolucije 1244 na Savetu bezbednosti UN.

"Život ide mimo i izvan Saveta bezbednosti. Briselski sporazumi su značajnije promenili živote ljudi nego bilo koja rasprava u UN od 1999. do danas. A u tim sporazumima i u tim procesima, odlučujući je glas vlade Srbije i narodne skupštine i odluke koje one donose. Te odluke su zatim reflektovane u našoj saradnji sa EU, kao i u našem angažovanju u mreži regionalnih organizacija i te odluke suštinski menjaju život ljudi. Tako će biti i ubuduće", istakao je Svilanović.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x