Tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet o spornih navoda o komandantu Protivterorističke jedinice

Osnovno tužilaštvo u Podgorici ispituje navode iz audio zapisa dostavljenog tužilaštvu, a na kojima navodno komandant Protivterorističke jedinice uprave policije Crne Gore Petar Knežević saopštava da je bio u kontaktu sa kriminalnim grupama tokom policijske akcije na Cetinju i ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, početkom septembra prošle godine.
Tužilaštvo je potvrdilo medijima da je formiralo predmet povodom audiozapisa koje su ranije danas objavili mediji, a tužilaštvu prethodno dostavili građanski aktivisti Aleksandar Saša Zeković i Svetlana Pajović-Musić.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je, povodom audiozapisa koje su objavili elektronski mediji, formiralo krivični predmet radi utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti", kazao je "Vijestima" portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Vukas Radonjić.

Prethodno su reagovali vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović, ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i novoizabrani ministar unutrađnjih poslova Filip Adžić. Ministarstvo je formiralo predmet kako bi utvrdilo činjenice, dok je ministar unuttrašnjih poslova na svom Fejsbuk profilu saopštio da će Knežević "snositi zakonske posledice ukoliko se utvrdi da je snimak autentičan".

Građanski aktivista Zeković je ranije objavio da je sporne audio zapise primio putem mejla od nepoznatog pošiljaoca, te da snimci ukazuju "da postoji osnovana sumnja da lice koje govori, a tvrdi se da je to komadant Protivterorističke jedinice Uprave policije Petar Knežević, počinio krivično delo".

Zeković je snimke dostavio tužilaštvu i tražio da reaguje i preduzme odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti.

Na snimku se navodno čuje glas komandanta Protivterorističke jedinice Petra Kneževića koji govori da je 5. septembra prošle godine bio na vezi sa kriminalnim grupama iz Crne Gore, a koji su, po rečima koje se čuju sa snimka, bile spremni da krenu i "zapale" Cetinje tokom protesta građana protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija 4.i 5. septembra na Cetinju.

Knežević navodno građane koje protestuju naziva "bagrom".

"Držim nikšićku grupu, bjelopoljsku, beransku, novljansku i barsku grupu – sve kriminalce na telefonu. Krećemo, trebamo vam, spremni smo, ne daj Bože ako ne pušte patrijarha krećemo oćemo da zapalimo Cetinje…" "…Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili…", čuje se na jednom od snimaka koji su emitovali mediji.

Ustoličenje mitropolita SPC na Cetinu je bio događaj visokog bezbednosnog rizika i okončan je sukobima policije i demonstranata u kojima je povređeno više desetina osoba. Tenzije u Crnoj Gori su uoči tog čina bile visoko podignute. Mitropilit je na Cetinje doveden helikopterom i uz pratnju specijalnih policijskih snaga uveden u Cetinjski manastir, a ustoličenje obavljeno bez prisustva vernika i uz oblake suzavca kojim je policija rasterivala demomstrante. Deo stručne i laičke javnosti mesecima ukazuje na niz spornih odluka dela izvršne vlasti.


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x