U Jerevanu protesti ispred ruske ambasade i Vlade Jermenije

 Nekoliko desetina ljudi okupilo se večeras u Jerevanu ispred ruske ambasade osuđujući njenu neaktivnost da spreči oružanu ofanzivu Azerbejdžana u Nagorno Karabahu, regionu oko kojeg se spore Jermenija i Azerbejdžan.

"Sve je to posledica ruske politike, oni (Rusi) ne žele da brane Nagorno-Karabah", izjavio je jedan demonstrant novinaru Frans presa.

U Jerevanu je istovremeno u toku drugi protest ispred sedišta Vlade.

Nekoliko stotina demonstranata traži ostavku premijera Jermenije Nikola Pašinijana, koji je osudio zemlje koje podržavaju azerbejdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu.

Policija je zatvorila ulaz u Vladu ispred kojeg demonstranti uzvikuju "Nikol je izdajica" i "Ostavka".

Azerbejdžanske vlasti saopštile su ranije danas da su pokrenule "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno-Karabahu.

Prema poslednjem izveštaju jermenskih vlasti u Nagorno-Karabahu pet osoba je ubijeno a 80 ranjeno.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vreme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x