U Tunisu samo 11 odsto birača glasalo u drugom krugu parlamentarnih izbora

U Tunisu je danas održan drugi krug parlamentarnih izbora sa slabim odzivom birača što je odraz političkih podela i rastućih teškoća u privredi.


Na glasanje je došlo svega 887.638 gradjana - 11,3 odsto od 7,8 miliona registrovanih birača, saopštila je izborna komisija.

I prvom krugu, 17. decembra, glasalo je svega 11,2 odsto birača što je najmanje od prevrata 2011. i početka uvodjenja demokratije.

Izbori za 131 od 161 ukupno poslanika završna su faza reforme koju je pre 18 meseci nametnuo predsednik Kais Sajed kako bi vratio predsednički sistem vladavine u Tunisu. Takav sistem bio je pre prevrata 2011. i pada predsednika Bena Alija, smatranog za diktatora.

Sajed je 25. jula 2021. preuzeo puna predsednička ovlašćenja, suspendovao rad Parlamenta i smenio Vladu.

Godinu dana kasnije je donet nov Ustav s novim ovlašćenjima za predsednika, Sajeda, a s veoma ograničenim ovlašćenjima Parlamenta.

Opozicija koja je bojkotovala izbore, i nevladine organizacije ocenile su posle prvog kruga izbora da se vratila autoritarna vlast.

Građani se suočavaju sa padom kupovne moći i inflacijom iznad deset odsto, a vlada i nestašica čak i subvencionisanih namirnica kao što su mleko, šećer ili ulje.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x