U Ukrajini smenjeno pet guvernera i četiri zamenika ministra

Pet regionalnih guvernera i četiri zamenika ministra smenjeno je u Ukrajini, saopštila je danas vlada posle izbijanja korupcionaškog skandala u vojsci u jeku ruske invazije zemlje.

U vezi s tim skandalom ranije danas je više ukrajinskih visokih zvaničnika objavilo da podnosi ostavku.

Guverneri regiona Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko, Zaporožja Oleksander Staruh, Sumija Dmitri Divitski i Hersona Jaroslav Januševič i glavnog grada Kijeva Oleksij Kuleba odlaze sa svojih funkcija, rekao je predstavnik vlade Taras Melničuk.

Više medija optužilo je Rezničenka u novembru da je dodelio ugovore o popravci puteva vrednih više desetina miliona evra grupi čiji je suosnivač njegova prijateljica koja radi kao nastavnica fitnesa.

Prema medijima Rezničenko kao i njegove kolege u Regionima Sumi, Herson i Zaporožje su pod sudskom istragom dok je smena Kulebe vezana za njegovu predstojeću nominaciju za ulazak u predsedničku administraciju.

Vlada je takodje otpustila zamenika ministra odbrane Vjačeslava Šapalova, čija ostavka je već objavljena ranije danas, socijalne politike Vitalija Muzčenka i dva zamenika ministra za teritorijalni razvoj Ivana Lukerije i Vjačeslava Negode.

Anatolij Ivankevič i Viktor Višinov, obojica pomoćnici šefa ukrajinske službe za pomorski i rečni saobraćaj, takodje su smenjeni.

Ta serija ostavki i otpuštanja usledila je posle medijskih otkrića prema kojima su naduvane cene u ugovoru za nabavku hrane za ukrajinsku vojsku, što je prvi korupcionaški skandal koji je izbio u ministarstvu odbrane od početka rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć da će u vezi sa tim skandalom biti doneta serija odluka koja se odnosi na osoblje.Foto:. pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x