Đukanović obišao bazu KFOR-a u Prištini

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, drugog dana zvanične posete Kosovu, obišao je bazu KFOR-a.
"Važna poseta sedištu NATO-KFOR u Prištini i razmena mišljenja s komandantom Misije Ferencom Kajarijem. Posebno zadovoljstvo susretom s potpukovnikom Emilom Halimovićem, crnogorskim pripadnikom u snagama KFOR-a", napisao je Đukanović na Twitteru.

Prema njegovim rečima, u vremenima najvećih izazova za evropsku i euroatlantsku bezbednost, Crna Gora ostaje pouzdan i odgovoran saveznik i kontributor regionalne bezbednosti.

"Očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je od ključne važnosti za ukupnu stabilnost Evrope. Misija KFOR u tome ima posebno mesto i ulogu", zaključio je Đukanović.

Tokom prve zvanične posete Đukanovića Kosovu, gradonačelnik Prištine Perparim Rama uručio mu je juče "Ključ grad" kao izraz izuzetne zahvalnosti građana Prištine i naroda Kosova za sve što je uradio za tu državu u njenoj istoriji. On je kazao da mu je velika čast što je u prilici da se sastane sa Đukanovićem uz zahvalnost za pomoć kosovskom narodu tokom teških vremena i podršku nezavisnosti Kosova i njegovom prosperitetu, čestitajući mu na liderskoj ulozi u regionu.

Crnogorskog predsednika juče je dočekala predsednica Vjosa Osmani uz najviše državne počasti, a potom je usledio njihov sastanak. Na konferenciji za medije nakon sastanka oni su naglasili da dve zemlje imaju odlične odnose i dele zajedničke vrednosti i težnje za članstvo u Evropskoj uniji.

Đukanović je kazao da Crna Gora, koja je priznala Kosovo oktobra 2008. godine, kao članica NATO-a na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji, podržava težnju Kosova da bude deo evropskih organizacija, kao što je i Veće Evrope.

Istakao je da ratom u Ukrajini nije pogođena samo sloboda i nezavisnost te zemlje nego sve evropske vrednosti. Ocenio je da je došlo vreme da Evropa ponovi svoju originalnu poruku da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mesto u EU.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x