Ukrajina objavila razmenu 215 ratnih zarobljenika sa Rusijom

Ukrajina je noćas objavila razmenu 215 ratnih zarobljenika sa Rusijom medju kojima su i vodje odbrane Čeličane Azovstalj u Marijupolju, simbolu otpora ruskoj invaziji.

"Uspeli smo da oslobodimo 215 ljudi" u najvećoj razmeni zarobljenika od početka ruske invazije u februaru, rekao je za televiziju šef administracije ukrajinskoig predsednika Andrej Jermak.

Rusija je dobila 55 zatvorenika medju kojima je bio i bivši poslanik Viktor Medvedčuk, blizak saradnik Vladimira Putina koji je u Ukrajini optužen za veleizdaju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

U okviru te dugo pripremane operacije pet vojnih komandanat medju kojima su šefovi odbrane Azosvstaja prebačeni su u Tursku, rekao je Zelenski.

Oni će ostati u Turskoj "u potpunoj bezbednosti u ugodnim uslovima" do kraja rata na osnovu sporazuma s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je Zelenski.

U okviru ove razmene je i deset ratnih zarobljenika, medju kojima pet Britanaca, dvojica Amerikanaca i jedan Hrvat, za koje je ranije javljenoda su iz Rusije prebačeni u Saudijsku Arabiju, odakle će kući.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x