Velika Britanija biće domaćin prvog svetskog samita o veštačkoj inteligenciji

 Velika Britanija će do kraja godine biti domaćin prvog svetskog samita posvećenog veštačkoj inteligenciji, sa ciljem nalaženja svetskog pristupa za ograničenje rizika vezanog za tu tehnologiju, objavio je sinoć u Vašingtonu britanski premijer Riši Sunak.

"Veštačka inteligencija ima neviđeni potencijal da transformiše naše živote na bolje. Ali moramo da se osiguramo da će ona biti razvijena i korišćena potpuno bezbedno", rekao je Sunak koji je došao u posetu Vašingtonu gde treba da se sastane sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

"Nismo prestali da stvaramo kroz istoriju nove revolucionarne tehnologije koje smo koristili za dobrobit čovečanstva. To treba ponovo da ostvarimo", dodao je Sunak.

Samit treba da se održi na jesen i okupi zemlje koje imaju sličan pristup da bi se postavile osnove regulatornog sistema, rekao je portparol britanskog premijera.

Održavanje samita je u okviru želje Britanije da u njoj bude sedište potencijalnog svetskog regulatora veštačke inteligencije, što bi moglo da bude dovedeno u pitanje pošto su Evropska unija i SAD počele da razgovaraju o toj temi.

Sunak je rekao da Britanija ne rizikuje da bude isključena iz tih priprema i naglasio da treba imati poverenja u Britaniju da bude lider kada je reč o veštačkoj inteligenciji i da činjenice to potkrepljuju.

"Kad vidite broj kompanija, investirane iznose, kvalitet našeg istraživanja, niko nije na tom nivou među demokratskim zemljama, osim SAD, rekao je Sunak.

Sunak je saopštio da je o veštačkoj inteligenciji razgovarao sa Bajdenom u Japanu za vreme samita G7 i da je američki predsednik potpuno svestan rizika i šansi koje ona pruža. Rekao je da je Bajden svestan i pretnji sa kojima će se zemlje suočavati u budućnosti i da želi da osigura da rade zajedno da bi se zaštitile.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x