Vicepremijer Severne Makedonije: Neće biti zajednice albanskih opština

Vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić izjavio je danas da u toj zemlji neće biti formirana zajednica albanskih opština i da je to pitanje odavno zatvoreno.

Maričić je rekao da je pitanje formiranja zajednice albanskih opština u Severnoj Makedoniji zatvoreno Ohridskim okvirnim sporazumom iz 2001. godine, koji je, kako je naveo, uspostavljen kao "stub mira i stabilnosti" u regionu.

"Etnička prava ne vezujemo za teritoriju, ta pitanja su odavno zatvorena i nema potrebe da ulazimo u kosovski scenario. Žao mi je što (opoziciona partija albanske manjine) Alternativa ulazi u kosovski scenario", rekao je Maričić za Televiziju 24.

Partija Alternativa je u subotu pozvala albanske stranke koje imaju vlast u opštinama (Demokratska unija za integraciju, Alijansa za Albance i Besa) da pokrenu inicijativu za osnivanje Zajednice albanskih opština u Severnoj Makedoniji kao reciprocitet na to što međunarodna zajednica traži od Kosova da formira Zajednicu srpskih opština, na osnovu briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Tu ideju su kao "neprihvatljivu i neozbiljnu" odmah odbacile dve vodeće vladajuće stranke u Severnoj Makedoniji, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) premijera Dimitra Kovačevskog i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, kao i najjača opoziciona partija VMRO-DPMNE.

DUI, najveća albanska partija u Severnoj Makedoniji koja je godinama deo vladajuće koalicije, ocenila je da je predlog Alternative "antievropski i antiamerički" i da je "štetan za konačno rešenje kosovskog pitanja".Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x