Visoki predstavnik u BiH suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS

 Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit suspendovao je danas Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Taj zakon trebalo je da stupi na snagu u ponoć, a Šmit je odluku o suspenziji doneo posle sednice Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIK) i nakon što nije reagovao Ustavni sud BiH od kojeg je zatražio hitno reagovanje, jer bi "u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta".

Prema Šmitovoj odluci, primena suspendovanog zakona obustavljena je do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ili dok taj sud ne donese odluku o privremenim merama u vezi s ovim zakonom.

Ustavnom sudu podneto je nekoliko zahteva o oceni ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS, ali on do danas nije doneo odluku ni po jednoj od apelacija.

Šmit je sličan zakon, koji je Narodna skupština RS usvojila u februaru prošle godine, suspendovao u aprilu 2022. godine, a Ustavni sud BiH je u septembru taj zakon stavio van snage.

Visoki predstavnik je tada obrazložio da pitanje državne imovine ne može biti regulisano entitetskim zakonom.

Prema suspendovanom zakonu, sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovala RS pripada njima.

Time se praktično sva državna imovina na teritoriji RS proglašava imovinom ovog bh.entiteta.

Pitanje državne imovine u BiH je jedno od ključnih nerešenih pitanja u ovoj zemlji.

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2005. godine nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, dok parlament BH ne usvoji zakon kojim bi bilo rešeno to pitanje.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x