Visoki zvaničnici EU: Hitna deeskalacija i vanredni izbori na severu Kosova

 Visoki zvanicniči EU su danas u Evropskom parlamentu osudili napade na kosovsku policiju na severu Kosova i naglasili da je hitno nužno smanjivanje zategnutosti i sazivanje vanrednih opštinskih izbora.

Evropski komesar za rešavanje kriza Janez Lenarčič je u uvodu rasprave o stanju na severu Kosova je stavio do znanja da je "održavanje vanrednih opštinskih izbora na severu Kosova od suštinske važnosti za smanjivanje zaoštrenosti".

A španski državni sekretar za Evropu Paskval Navaro Rios je "u ime cele EU podvukao hitnu nužnost da svi činioci smanje zategnutost vrate se dijalogu uz posredstvo EU i delaju konstruktivno u cilju normalizacije svojih odnosa".

"Nesposobnost da se smanji zategnutost će dovesti do nepovoljnih posledica, a odgovornost je obe strane da učine pozitivne korake", ukazao je državni sekretar Španije.

Savet ministara EU je zabrinut zbog izostanka napretka obe strane u cilju smanjivanja zategnutosti na severu Kosova, podvukao je Navaro Rios, a komesar Lenarčič je to takođe naglasio i kazao da je to "snažan znak za uzbunu koji svedoči da je stanje na severu Kosova veoma složeno".

Navaro Rios je predočio da je EU bila spremna da povuče mere prema Kosovu da je učinjen napredak u odnosu na zahteve koji uključuju vanredne opštinske izbore na severu Kosova.

Španski državni ministar i komesar Lenarčič su snažno osudili napad na kosovsku policiju i stavili do znanja da vinovnici i odgovorni moraju biti izvedeni pred sud, a da Srbija u tome potpuno saradjuje.

Evropski komesar je naveo da je "veoma zabrinjavajuće ono što je Srbija poručila u vezi sa zbivanjima 24. septembra" kao i, kako je rekao, povećanje razmeštaja srpske vojske u blizini Kosova.

Lenarčič je rekao da je u toj krizi "Euleks delovao veoma brzo i, saglasno svom mandatu, sledio policijske operacije i hodočasnike iz manastira sklonio na sigurno van Kosova".

U raspravi poslanika EP su se čule razne ocene razvoja i stanja na Kosovu, počev od tvrdnje da je Beograd upleten u tragične dogadjaje u Banjskoj i da zato EU treba da i prema Srbiji zavede mere, pa do ukazivanja na dublje uzroke krize, poput odbijanja Prištine da sprovede odluku o formiranju Zajednice srpskih opština i nekažnjavanja napada na srpski živalj na Kosovu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x