Vlada Srbije usvojiila Program za suzbijanje sive ekonomije i donela druge odluke

Vlada Srbije usvojila je danas Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine, kao jedan od Vladinih prioriteta.

Vlada je u saopštenju navela da se tim programom "nastavlja borba države protiv sive ekonomije, koju ona već godinama sprovodi".

"Program je donet kako bi se što pre počelo sa sprovođenjem predviđenih aktivnosti i mera na suzbijanju sive ekonomije, a sa ciljem da se njen udeo u ukupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji smanji i na tržištu svede na najniži mogući nivo", navodi se u saopštenju uz najavu "aktivnih i sistemskih mera javnih politika".

Vada je ukazala da su mnoge posledice sive ekonomije, a najznačajnije su nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i zbog toga niži kvalitet javnih usluga.

Članovi Vlade doneli su i odluke o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, i Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije radi integrisanja informacione sistema zdravstva.

Usvojena je i Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Krov 2023”, čijom realizacijom bi se Komesarijatu za izbeglice i migracije obezbedila sredstva za finansiranje kupovine do deset seoskih domaćinstava za porodice izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji.

Doplatna marka će biti izdata od 27. marta do 9. aprila u tiražu od 1,5 milion komada u apoenu od 10 dinara, tako da će pri prodaji ukupnog tiraža biti moguće da se ostvari bruto iznos od 15 miliona dinara.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x