Vladajuća koalicija u Mađarskoj traži anketu o energetskim sankcijama Rusiji

Mađarska vladajuća koalicija zatražila je od vlade da u zemlji sprovede anketu kojom bi se ispitala kakva je podrška javnosti energetskim sankcijama EU Rusiji.

Posle dvodnevnog sastanka parlamentarne grupe partije Fides i njenog koalicionog partnera Demohrišćanske narodne stranke (KDNP), koju uglavnom smatraju satelitskom partijom, vodeći političari su novinarima rekli da je koalicija "pozvala vladu da održi nacionalne konsultacije o sankcijama protiv Rusije", preneo je portal Teleks.

Anketa, ipak, ne bi bila o svih 11.000 restriktivnih mera jer bi to bilo nemoguće, nego samo o sankcijama koje se tiču energetike, zato što one "nanose štetu", izjavio je lider parlamentarne grupe Fidesa Mate Kočiš.

On je kazao da je Rusija postala mnogo bogatija, a Evropa mnogo siromašnija i da, ako bi sankcije bile ukunute, ne bi bilo inflacije niti recesije.

Niko u EU do sada nije pitao narod o sankcijama, rekao je Kočiš i dodao da će mađarska vlada biti prva koja će to učiniti i da će to moći "kasnije da iskoristi".

Provladin list Mađar Nemzet je, pozivajući se na svoje izvore, pisao 21. septembra da je premijer Viktor Orban pozvao političare iz svoje koalicije da "učine sve što mogu da osiguraju da Evropa ukine sankcije najdalje do kraja godine".

Nacionalne konsultacije o raznim temema, od migracija do mera protiv pandemije, postale su centralno sredstvo vlade, koja je na vlasti od 2010, da pokaže da ima podršku za svoju domaću politiku. Opozicija je često pozivala svoje pristalice da ili ignorišu anketu ili da svoj upitnik učine nevažećim.

Neformalna istraživanja se razlikuju od referenduma za koje važe striktni regulatorni uslovi i koji prolaze sudsku reviziju. Takve ankete mogu da popune sve punoletne osobe u Mađarskoj i mogu biti poslate mejlom ili popunjene onlajn. Često su bile na meti kritika zbog pristrasnih ili sugestivnih pitanja.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x