Vučević: Danas je nasušno potrebno jedinstvo vojske i crkve, države i crkve

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je u razgovoru sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem, da je Srbiji danas "nasušno potrebno jedinstvo države, crkve i naroda, jedinstvo vojske i crkve".

"Mislimo da je to jedinstvo prirodan tok i ono što je neprirodnim putem bilo prekinuto pre nekoliko decenija danas dobija one obrise kako treba da bude i što proizilazi iz karaktera i bića našeg naroda i naše države, naše crkve i naše vojske", naveo je Vučević posle patrijarhove posete Gardi Vojske Srbije (VS) u Beogradu.

Kako je prenelo ministarstvo odbrane, patrijarh je Gardi VS uručio ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj.

"Nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod. Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u vojsci", naveo je patrijarh.

Podsetio je da je sveštenička služba u vojsci obnovljena 2001. godine.

"Danas sam emotivno ganut, jer se nalazim u prostorima VS koji su meni bliski i domaći, jer je Sveti sinod naše crkve 2001. godine blagoslovio da ja stupim u saradnju sa vojskom, a u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe, njeno vraćanje na mesto koje joj pripada", naveo je Porfirije.

U razgovoru je najavljeno da će ministarstvo odbrane, Generalštab VS i SPC obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x