Vučić: Jasno je da će biti vanrednih parlamentarnih izbore, samo je pitanje meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je jasno da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je samo pitanje meseca kada će oni biti održani.
Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao da poziv opoziciji za razgovore još uvek stoji, a da će izbori biti raspisani "uskoro", ako se niko ne odazove.

"To znači da idemo ubrzo na raspuštanje Skupštine Srbije jer postoje rokovi", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nakon što premijerka Ana Brnabić podnese ostavku skupštini, on kao predsednik ima obavezu da u narednih 30 dana ponudi mandat nekom drugom.

"Kada se konstatuje da ne postoji većina u Skupštini Srbije, ako ne bude postojala, moguće je da neko drugi napravi većinu, ako se ispostavi da ipak to nije moguće, pošto ako Ana Brnabić podnese ostavku Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat, razumljivo je", rekao je Vučić.

Ako se to dogodi, kako je dodao, kada istekne mesec dana, ostaju ustavni rokovi od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

"U skladu sa tim, mi smo spremni da se oko datuma i da li eventualno da budu sa još nekim izborima, dogovaramo sa onima koji bi voleli da imaju neke gradske ili opštinske, ali nikako neke druge izbore", kazao je predsednik.

On je rekao da je vlast uvek spremna za dogov, dodajući da je to pitanje razgovora svih političkih činilaca.

"Većina će se truditi da bude ozbiljna i odgovorna i da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine o tome kako i na koji način različiti izborni procesi budu održani", dodao je Vučić.

Naveo je da će nastaviti da čeka "neke ljude" da dođu da razgovaraju, ali naglasio da se nikada neće dogoditi to da neko na ulici preuzima vlast i da neće biti prelazne Vlade.

"Bilo je i previše nasilja od 90-ih godina na ovamo. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno", rekao je Vučić.

Kazao je da očekuje da će se na razgovorima pokazati neki koji imaju razumevanja za srpsko društvo, a ne za svoje "stranačke potrebe"

"Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu neuporedivo veću ozbiljnost i odgovornost", dodao je Vučić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x