Vučić na CCN sa K.Amanpur: Srbija je poslednja zemlja kojoj trebaju incidenti poput onog u Banjskoj

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras na američkoj televizijskoj mreži Si-En-En (CNN), i novinarki ovog medija Kristijani Amanpur je rekao da je Srbija "poslednja zemlja" kojoj su potrebni oružani incidenti kao što je bio onaj u Banjskoj na severu Kosova, a takođe je izneo i ocenu da se na tom području, otkako je Aljbin Kurti postao premijer Kosova, vrši "postepeno etničko čišćenje".

Vučić je rekao da je tamo "10 odsto manje" Srba otkako je Kurti došao na funkciju, i da je bilo 420 napada njih, na šta je Kristijana Amanpur kazala da "SAD ne smatraju da se tamo vršilo etničko čišćenje".

Potom je upitala predsednika Srbije da li će bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić biti pozvan na odgovornost s obzirom da je priznao da je stajao iza oružane grupe u Banjskoj, a Vučić je odgovorio da će "naravno biti" procesuirani "svi koji su počinili krivična dela", i da će "tužilaštvo obaviti svoj posao".

Međutim, on je prebacio novinarki da tu postoji problem koji ona "ne želi da čuje", a to je da su "Srbi želeli da se zaštite", jer su bili "hapšeni bez optužnica, izbacivani iz kuća i pretresani".

Vučić je rekao i da je prisustvo vojnih snaga Srbije na administrativnoj liniji sa Kosovom bilo uobičajeno, i dodao: "Deeskalirali smo iako nije bilo razloga za naročitu brigu. Ne trebaju nam nikakvi ratovi i sukobi sa NATO. Želimo veće prisustvo Kfora na severu (Kosova), što je jedan od načina da se obezbedi sigurnost srpskog naroda na severu Kosova."

Predsednik Srbije je rekao i da "naša vojska prati situaciju na terenu", i da je "pomerila snage na način koji je najkorisniji", a da on lično nije potpisao "ni neki viši stepen uzbune" za srpske vojne snage, da je kod administrativne linije sa Kosovom bilo oko 8.000 vojnika ili 60 odsto od uobičajenog broja, a da ih sada ima oko 4.000.

"Nije to bio dokaz ničega", rekao je on povodom optužbi da vlasti u Beogradu nagomilavaju snage na granici sa Kosovom. "Srbija je poslednja zemlja kojoj su bili potrebni ti incidenti (u Banjskoj) zbog dinamike pregovora."

On je apostrofirao da je Srbija u pregovorinma pravila ustupke, da druga strana nije dala ništa, da je Srbija i dalje spremna za pregovore a da "Priština nije spremna za Zajednicu srpskih opština".

"To je najveća prepreka... Spremni smo da razgovaramo o svemu, ali kažemo: formirajte Zajednicu srpskih opština. Mir u najboljem interesu Srbije i celog regiona. Zašto bismo mi igrali igre", rekao je Vučić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x