Vučić razgovarao sa Kovačevskim pre početka dijaloga

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se pre početka nove runde dijaloga Beogarda i Prištine u Ohridu sastao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim koji je domaćin sastanka.
"Zahvalio sam prijatelju Kovačevskom na tome što, kao dobar, domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga", objavio je Vučič na Instagarmu uz fotografije sa susreta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski jutros je u Ohridu, pre početka dijaloga, odvojeno razgovarao i sa evropskim posrednicima Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom, kao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Evropska unija je izabrala Severnu Makedoniju za mesto sastanka jer su Ohridski sporazum iz 2001. i Prespanski sporazum iz 2018. najpoznatiji noviji primeri uspešnog rešavanja sporova u regionu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prvo će, počev od 10.30, imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, a zatim će uslediti zajednički trilateralni sastanak, posle kojeg će se šef evropske diplomatije obratiti javnosti.

Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida.

U fokusu današnjeg sastanka će biti finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x