Vučić: Verujem da će se Srbija prikloniti inicijativi Evropske geopolitičke zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da se Srbija prikloni ideji Evropske geopolitičke zajednice, odnosno inicijativi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela čiji je cilj produbljivanje saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi.

"Ne vidim ništa loše u ovome za Srbiju i što se Srbije tiče, verujem da posle razgovora koje ću sa predstavnicima vlade da imam, da ćemo se mi tome sa velikim zadovoljstvom i velikom nadom prikloniti i priključiti", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Mišelom u Beogradu.

Ocenio je da je ta inicijativa značajna za sve na Zapadnom Balkanu i da poseta Mišela predstavlja "energizaciju" svega što bi trebalo da se dogodi 23. juna u Briselu, na velikom samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u kome će učestvovati i Srbija.

Vučić je istakao da je o toj inicijativi razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i danas sa Mišelom i istakao da je "uvek lako naći manu nečemu, ali da on ne može da spada u većinu".

"Ja nemam ništa protiv, ne vidim nikakve zavereničke teorije u tome, za mene je to važan korak napred i zahvalan sam predsedniku Mišelu i predsedniku Makronu na toj inicijativi", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sigurna prilika da se dva puta godišnje razgovara na samitima sa 27 lidera zemalja Evropske unije, što bi ta inicijativa omogućila, je "velika stvar za Srbiju".

"To je velika promena i to je velika stvar, time možete da iznosite ljudima svoje stavove, time možete da štitite svoju zemlju, da tražite, da molite, da se borite za svoju zemlju efektivnije i efikasnije nego do sad", kazao je predsednik.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Vučić je istakao da se Srbija od kada je počela pregovore sa EU obavezala na sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom i naglasio da to "nije nikakva novost".

"Moramo da budemo dovoljno fer prema sebi, odavno smo mi priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, da je to naša molba, zahtev, ali je takodje i njihov zahtev i pre davanja statusa kandidata bio postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom", kazao je Vučić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x