Vučić: Za sada smo izbegli sankcije za uvoz nafte, do sredine maja neće biti promena

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija za sada uspela da izbegne sankcije koje bi sprečile kompaniju "Naftna industrija Srbije" (NIS), koja je u vlasništvu ruskog "Gasproma" da uveze naftu preko zemalja Evropske unije.
Vučić je televiziji Pink rekao da je Francuska najviše uticala na to da te sankcije ne obuhvate Srbiju, dok su "tri zemlje iz regiona, od kojih je jedna Hrvatska", bile za sankcije.

Istakao je da ne zna šta bi mogao da podrazumeva naredni, šesti paket sankcija protiv Rusije, kao i da ne zna kakav će biti uticaj na treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice EU.

"Ako to bude bila zabrana uvoza nafte iz Rusije, onda nema sumnje da će napraviti nešto i za treće zemlje oko uvoza nafte. Onda ćemo tek da reagujemo, ali ne očekujem da to bude pre sredine maja", kazao je Vučić.

EU je nekoliko dana ranije donela peti paket sankcija protiv Rusije, ali i izuzela zemlje Zapadnog Balkana iz četvrtog paketa, koji je sprečavao NIS da uvozi naftu preko zemalja EU.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x