Zabrinutost u EU: Evropa ušla u rat s Rusijom preko Ukrajine, a cilj ne zna

Evropa je "ušla u rat" s Rusijom preko Ukrajine, a nije jasno koji su vojni i politički ciljevi tog upadanja u svetski kovitlac dok sve veća ruska agresivnost i rešenost američkog predsednika Džozefa Bajdena da pruži ogromnu finansijski potporu i pošalje oružje Kijevu, guraju Evropu da postane poprište sukoba dve nuklearne velesile.

To danas pišu komentatori u medijima u Evropskoj uniji, a direktor italijanskog lista "Stampa" Masimo Djanini kaže: "Putin se ne zaustavlja, a i mi zapadnjaci smo sad u ratu, pa zato evropske vlade to jasno moraju predočiti svojim gradjanima i javnosti".

Slično pitanje postavlja i francuski dnevnik "Mond" koji ukazuje na to da je Vašington sad potpuno "preuzeo konce" vodjenja rata u Ukrajini, jer su najnovije odluke o desetinama milijardi dolara finasijske i pomoći u najsavremenijem naoružanju Kijevu jasan pokazatelj šta je američki cilj.

Španski dnevnik "Pais" ukazuje na zabrinutost što je Evropa "bez sopstvene volje i smišljeno" uvučena u "rat velikih sila preko Ukrajine".

Mediji u EU prenose ocene izvora u NATO da će se rat u Ukrajini zaoštriti i produžiti zato što ruska vojska nema izgleda da osetnije preokrene ratnu situaciju u svoju korist, pa otud nema nikakvih izgleda ni da se stvore uslovi za obustavljanje sukoba i ozbiljnije pregovore Kijeva i Moskve.

Italijanski geopolitički nedeljnik "Limes" zaključuje da je u Evropi sad "kraj mira" i podvlači da je "stari kontinent poprište teškog sukoba i očevidac činjenice da dugo doba dosadašnjeg mira jasno nestaje".

Komentatori postavljaju i pitanje šta znači i kud vodi rešenost Vašingtona da preko rata u Ukrajini "uruši moć Rusije" i kažu da su se tom vidjenju izgleda priključile i neke vladajuće strukture u Evropskoj uniji, dok predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen traži da i EU udje u ratni okršaj u Ukrajini jer je "ruska agresija direktna pretnja našoj bezbednosti, tako da moramo sve učiniti da to postane strateški poraz (Rusije)".

Od toga zavisi i budućnost medjunarodnog poretka i opstanak svetske ekonomije, poručila je predsednica Evropske komisije prilikom posete Indiji čiji zvaničnici su Ursuli fon fer Lejen preneli da u ukrajinskoj krizi vide i greške Zapada.

Nemački portal "Dojče vele" primećuje da "niko ne govori o nekoj brzoj pobedi u sukobu s Rusijom, a štaviše NATO govori o borbi koja se može odužiti godinama".

Ali, smatra uvodničar nemačkog portala, "ne sme se dozvoliti da Moskva ikada bude jaka kao sad, u stanju da vodi ratove protiv drugih zemalja" što je rekao i Vašington.

"Rusija mora biti prisiljena da plati posleratnu obnovu Ukrajine, mora povući trupe iz Gruzije i Moldavije i napustiti Belorusiju", smatra "Dojče vele".

"Ekonomski nadmoćniji Zapad je", podseća, "1980-ih upotrebio trku u naoružavanju da Rusiju gurne u bankrot" i smatra da se "sada istorija ponavlja", ali je "Rusija i slabija nego tadašnji SSSR, a Zapad je veći, više ujedinjen i moćniji nego ikad".


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x