Zajedno: Zaustaviti rušenje Nemačkog paviljona na Starom sajmištu i staviti ga pod zaštitu

Stranka Zajedno tražila je večeras obustavljanje rušenja Nemačkog paviljona na Starom sajmištu u Beogradu, kao i da on bude stavljen pod zaštitu u okviru istorijske celine te lokacije na kojoj se tokom Drugog svetskog rata nalazio nacistički logor.
"Pozivamo zaposlene u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika da ustanu protiv diktata korupcije i institucionalnog nasilja kojim se omogućava poništavanje sećanja, kojim se, uostalom, poništava i sam smisao postojanja ove institucije posvećene zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa Beograda", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je navela da je Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu to zdanje i njegovo okruženje ocenio kao neporecivi deo prostora logora smrti, ali da vlast to ignoriše.

"Vlast ignoriše istorijske činjenice, ignoriše sećanje, ignoriše dostojanstvo žrtava, dostojanstvo grada, dostojanstvo građana. Rušenje se pritom obavlja potpuno nezakonito, bez ikakve informacije o izvođaču i svrsi radova, bez zaštitne ograde - divlje i kriminalno", piše u saopštenju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x