Zavetnici: Država da se uzdrži od sporazuma dok Skupština ne utvrdi smernice o politici prema KiM

 Srpska stranka Zavetnici pozvala je državno rukovodstvo da se uzdrži od potpisivanja novih sporazuma sa samoproglašenim institucijama u Prištini sve dok se na posebnoj sednici Narodne skupštine ne utvrde jasne i obavezujuće smernice za dalje vodjenje politike prema pitanju Kosova i Metohije.
Povodom najave da će predsednik Srbije 18. avgusta u Briselu sa Aljbinom Kurtijem potpisati tzv. deklaraciju o pitanju nestalih, upozoravamo da nije trenutak da se na bilo koji način daje prećutni legitimitet tzv. kosovskim institucijama koje sprovode teror nad srpskim življem u pokrajini, naveli su Zavetnici.

"Za nas je neprihvatljivo da se pregovori o najvažnijem srpskom državnom i nacionalnom pitanju i dalje vode pod okriljem EU koja je pre samo nekoliko dana donirala 6,5 miliona evra za jačanje jedinica kosovske policije, time otvoreno pružajući podršku Aljbinu Kurtiju i njegovim planovima da protera preostale Srbe iz južne pokrajine", navedeno je u saopštenju.

Zbog toga Zavetnici smatraju da nije u interesu države da učestvuje u daljoj normalizaciji odnosa na način na koji je ona predvidjena Poglavljem 35.

"Srbija mora da insistira na vraćanju dijaloga pod mandat Saveta bezbednosti (UN) gde će biti osigurana statusna neutralnost budućih pregovora", ocenili su Zavetnici.


Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x