Zbog pretnje od novog talasa kovida Bajden traži dodatnih 22,4 milijardi dolara

 Upozoravajući da će morati da se prave "teški kompromisi" zbog potencijalnog dolaska novog talasa kovida-19 na jesen Bela kuća je zatražila od Kongresa dodatnih 22,4 milijarde dolara da se održe programi testiranja i vakcinacija, koje smatra neophodnim.

Zahtev je stigao u vreme kada zdravstvene vlasti, koje su u četvrtak preporučile nove verzije vakcina Fajzera i Moderne protiv kovida-19, pripremaju novu kampanju za buster doze.

Nije sigurno da će Kongres pristati na zahteve predsednika Džoa Bajdena pošto su poslanici već mnogo sredstava odobrili za pandemiju i zato što se sve više utvrdjuju po partijskoj liniji uoči izbora na sredini mandata u novembru.

Prethodni zahtev za dodatna sredstva je još blokiran, i vlada je moralda da uzima sredstva namenjena za hitne potrebe da odgovori na još hitnije potrebe, navodi se u jednom dopisu administracije.

Program isporuke besplatnih testova na kuću takodje je suspendovan danas zbog nedostatka sredstava.

Vlada ima još raspoloživih testova u rezervi ali nedovoljno ako bude novi skok zaraze ove jeseni, rekao je jedan vladin zvaničnik u brifingu za novinre.

Vlada bi trebalo da može da finansira vakcine do početka iduće godine ali bez dodatnih srestava biće potrebno da predje brže nego što je predvidjeno ka sistemu gde će vakcine plaćati osiguravajuće kuće, čime će biti izostavljene osobe koje nemaju dobro osiguranje, rekao je taj zvanučnik.

Pored programa vezanih za kovid-19 Bela kuća je takodje tražila dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, za borbu protiv majmunskh boginja i za upravljanje prirodnim katastrofama koje su pogodile Kentaki, Kaliforniju i druge savezne države. 

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x