Zelenski: Situacija oko Bahmuta sve komplikovanija

 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da situacija za trupe oko Bahmuta na istoku zemlje postaje jako teška, a komandant ukrajinskih kopnenih snaga potvrdio je da je stanje oko tog grada "izrazito napeto".

"Situacija postaje sve komplikovanija", rekao je Zelenski sinoć u redovnom večernjem obraćanju.

On je rekao da "neprijatelj sistematski uništava" sve što može da se koristi da zaštiti ukrajinske položaje i nazvao "pravim herojima" ukrajinske vojnike uključene u tu borbu.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksander Sirski potvrdio je danas da je situacija oko Bahmuta "izrazito napeta", preneo je zvanični pres centar ukrajinske vojske.

"Neprijatelj je poslao u napad najbolje pripremljene jedinice (paravojne grupe) Vagner koje pokušavaju da probiju odbranu naših trupa i opkole grad", dodao je Sirski.

Od leta prošle godine ruske trupe pokušavaju da zauzmu Bahmut koji ima sporni strateški značaj, ali je postao simbol borbe za kontrolu nad regionom Donbas na istoku Ukrajine.

Poslednjih nedelja Rusi su polako napredovali ka tom industrijskom gradu koji je imao oko 70.000 stanovnika pre ruske invazije u Ukrajini koja je počela u februaru prošle godine.

Proruski šef regiona Donjeck na istoku Ukrajine Denis Pušilin u izjavi koju je sinoć objavila ruska televizija, rekao je da su svi pristupi gradu-tvrđavi Bahmut u dometu proruskih snaga.

Ruske snage pokušavaju da opkole Bahmut i uspele su da prekinu više važnih ruta za snabdevanje ukrajinskih trupa.

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin u subotu je objavio da su njegovi ljudi zauzeli selo Jagidne, koje se nalazi na severnoj periferiji Bahmuta.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x