RSE: Evropa na putu ka uvođenju digitalnog eura, ECB započela raspravu

Kako pandemija izazvana korona virusom ubrzano utiče na ljude da sve ređe koriste gotovinski novac ali i dok vlade nervozno posmatraju porast korištćenja kriptovaluta, poput bitkoina (bitcoin) ili najavljene Fejsbukove (Facebook) libre, centralne banke širom sveta razvijaju virtuelne verzije svog novca.

Među njima je i Evropska centralna banka koja je ove nedelje započela javnu raspravu o digitalnom evru koji bi, prema početnim pretpostavkama, mogao biti u opticaju za nekoliko godina, pišu svetski mediji, a prenosi RSE.

U korak s digitalnim svetom

Evropska centralna banka (ECB) će u narednih šest meseci sprovoditi eksperimente o mogućoj vlastitoj virtuelnoj valuti ispitujući interes javnosti ali i potencijalne rizike, kako bi sredinom 2021. odlučila hoće li lansirati digitalni euro. No, s obzirom da Fejsbukova libra dolazi ove godine, teško da će centralne banke to mirno posmatrati, ukazuje portal Politiko (Politico).

Idući u korak s digitalnim svijetom 21. vijeka, glavna monetarna institucija EU, čije je sedište u Frankfurtu, objavila je početkom ove sedmice upitnik kako bi procenila apetit javnosti za novim oblikom plaćanja, naglašava portal dodajući kako sa smanjenjem upotrebe gotovine mnoge centralne banke širom sveta takođe razvijaju virtuelne verzije svojih valuta koje bi bile sigurne i privlačne njihovim građanima.

Digitalni evro, dodaje Politiko, možda neće izgledati puno drugačije od pregledavanja bankovnog računa putem telefona uz pomoć aplikacije, ali bi, u teoriji, postupak plaćanja bio različit i mogao bi da ubrza transakcije po nižoj ceni. 


Autor : RSE

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x