Šanel kupuje još 10 hektara zemlje za sadnju jasmina za parfem No.5

Modna i kozmetička Šanel, zabrinuta zbog nestanka sve većeg broja cvetnica koje se koriste u njenim najprodavanijim parfemima,  kupila još 100.000 kvadratnih metara zemlje na jugu Francuske da bi osigurala zalihe jasmina i ostalog cveća.


Luksuzna modna grupa je izvestila je o kupovini dodatnih 10 hektara (100.000 četvornih metara) zemlje nedaleko od grada Grasa, čija je okolina poznata po cvetnim poljima. U partnerstvu sa porodicom iz toga francuskog grada, kuća Šanel tamo već poseduje 20 hektara zemlje, prenosi Rojters.U kasno i sunčano avgustovsko jutro i pre nego što vrućine dosegnu vrhunac, desetine radnika učestvuju u ovogodišnjoj berbi jasmina, ključnog sastojka Šanelovog „stogodišnjaka“, kultnog parfema No.5, koji je stvorila pokojna modna dizajnerka i ikona stila, Koko Šanel.Krajem osamdesetih godina prošlog veka Šanel je postigla dogovor s članovima lokalne porodice Mul da na području opštine Pežoma uzgajaju pet cvetova, ključnih za njene parfeme.“U jednom smo se trenutku zabrinuli jer se jasmin postepeno počeo proizvoditi u drugim državama”, rekao je Rojteru Olivije Polž, koji je, sledeći stope svog oca godine 2013. postao Šanelov glavni „nos“, parfumer, osoba koja se bavi raspoznavanjem mirisa i radi u procesu proizvodnje parfema, zbog čega čulo mirisa mora da neguje čitav život.

Polž pojašnjava da jasmin uzgojen u Grasu ima specifičan miris. Dodaje da je ta oblast postala središte florikulture i mirisa još u 17. veku, kada su lokalni kožari počeli da parfemišu svoje proizvode da bi se izgubio originalni miris kože.

Fabris Bianš, koji vodi proces proizvodnje za porodicu Mul, kaže da pandemija kovida-19 nije preterano uticala na posao, jer su berači mogli da rade na otvorenom, no on se morao jako paziti da ne bi ‘pokupio’ virus i izgubio čulo mirisa.

Tagovi

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x