Bijonse vodi po broju nominacija za Gremi nagrade, sa nominacijama u devet kategorija

Američka pevačica Bijonse danas je dobila najviše nominacija za 65. dodelu američkih muzičkih nagrada Gremi sa nominacijama u devet kategorija, ispred repera Kendrika Lamara, britanske pop dive Adele i pevačice Brendi Karlajl.

Danas objavljen spisak nominacija otvara put za revanš izmedju Bijonse i Adel na sledećoj ceremoniji dodele nagrada koja će se održatii 5. februara 2023. u Los Andjelesu.
U 2017. godini britanska umetnica potukla je konkurenciju u glavnim kategorijama osvojivši pet Gremi nagrada sa svojim albumom "25", na štetu Amerikanke.

Pet godina kasnije Bijonse je u pol poziciji sa svojim albumom izašlim u julu "Renaissance", sa dens i disko akcentima. Dobila je devet nominacija u glavnim kategorijama za album, pesmu i snimak godine, čime je došla ispred kalifornijskog repera Kendriak Lamara koji je dobio osam nominacija, a slede Adel i pop, rok i kantri pevačica Brendi Karlajl koje su dobile po sedam.

Četrdesetjednogodišnja "Kraljica" Bijonse, takodje se pridružuje suprugu, reperu Džej Ziju, sa kojim deli mesto najviše nominovanog umetnika svih vremena, sa ukupno po 88 nominacija.

Gotovo polovina glavnih nominovanih ove godine su žene i više od pola su obojeni ljudi, prema američkoj Akademiji za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Bijonse, najnagradjivanija žena u istoriji Gremija sa 28 nagrada, mogla bi da potuče rekord koji drži madjarsko-britanski dirigent Džordž Šolti (Georg Solti) za najviše osvojenih nagrada, ako osvoji četiri Gremija. Šolti, sa osvojenim 31 Gremijem, drži rekord za najviše osvojenih nagrada od 1997. godine.

Nagrada Gremi, ustanovljena 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x