BITEF: U Beogradu sastanak IETM sa više od 500 pozorišnih radnika iz celog sveta

 U sklopu ovogodišnjeg Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF) biće organizovan sastanak Medjunarodne mreža za savremenu scensku umetnost (IETM), najavio je danas BITEF.

U saopštenju je navedeno da će to biti prilika da se vodeći pozorišni profesionalci iz celog sveta okupe u Beogradu.

Na četvorodnevnom skupu spod sloganom "Radi teško, živi jače" više od 500 pozorišnih radnika će na stručnim tribinama, predavanjima, radionicama razmeniti iskustva.

Tema sastanka je usko vezana uz temu ovogodišnjeg Bitefa koji se bavi pitanjem rada u savremenom društvu, ali i umetnosti.

U okviru plenarnog sastanka IETM, biće organizovan i poseban program namenjen srpskim i umetnicima iz celog sveta, u okviru kojeg će oni imati priliku da predstave projekte i pronadju partnere za njihovu realizaciju.

Vizuelni identitet plenarnog sastanka je zasnovan na kadru iz serijala "Naše priredbe", emitovanog na Radio-televiziji Beograd 1973. godine, po tekstu Bore Ćosića, muzici Vojislava Kostića i u režiji Jovana Ristića.

Fotografija je preuzeta iz poslednje epizode serijala, koja nosi naslov "Radna akcija", a posvećena je jedinstvenoj formi zajedničkog rada koja je organizovana još tokom Narodno oslobilačke borbe "a potom se razvila na principima solidarnosti, drugarstva i zajedničkog ulaganja".

U čuvenim radnim akcijama, milioni omladinaca su gradili auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove, podseća se u saopštenju.
Ovogodišnji Bitef, 56. po redu, biće organizovan od 23. septembra do 2. oktobra.

U glavnom programu festivala biće prikazano devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Tematski fokus festivala, koji će se održati pod sloganom "Mi, junaci rada svog", baviće se pitanjem rada u savremenom društvu - gubitak posla, prekarni rad, tržište rada posle pandemija, profesionalne prekvalifikacije...

Posebnu celinu činiće predstave koje tretiraju pitanje rada u samim izvođačkim umetnostima.

Festival su podržali Sekretarijat Grada Beograda za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Gete Institut, Britanski savet i Francuski institut u Beogradu.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x