Bogataši plaćaju hiljade dolara za kurs "Kako razlikovati fejk od originala"

Falsifikovana luksuzna roba toliko je postala verna originalima da kineski bogataši plaćaju hiljade dolara za specijalizovane kurseve o tome kako razlikovati autentične proizvode od lažnih.

Kinesko domaće tržište luksuza trenutno se procenjuje na približno 4 biliona juana (617,7 milijardi dolara), a to čak ni ne uzima u obzir trgovinu polovnom luksuznom robom, ali ovaj bum je takođe doveo do sofisticiranog falsifikovanja.


Prodaja kopija luksuzne robe verne originalu, po ceni autentičnih proizvoda, postala je tako česta pojava u Kini  da sada postoje kompanije koje nude specijalizovane kurseve o tome kako prepoznati kopije luksuznih  proizvoda poput  Louis Vuitton ili Chanel  torbi.


Jedan od ovakvih kurseva Visoka poslovna škola luksuznih predmeta u Pekingu naplaćuje ljudima 15.800 juana (2.400 američkih dolara). Kurs traje sedam dana i posle njega ste, kako se navodi, potpuno osposobljeni da prepoznate autentične luksuzne proizvode od zaista dobro urađenih kopija.


Osnivač Zhang Chen podučava studente malo poznatim načinima provere određenih proizvoda velikih robnih marki, prenosi Odditycentral.


Nakon kursa studenti znaju, na primer, koji delovi ID kartice Chanel-a treba da svetle pod UV svetlom ili koja slova u Chanel-ovom logotipu koriste pravougaone, a ne kvadratne fontove.


Korisnici ovog kursa su kako tvrdi Zhang  imućni ljudi koji dolaze iz svih sfera života, od urednika modnih časopisa do  bivših falsifikatora koji žele da nadograde svoje veštine.


Zhangova Poslovna škola za luksuzne proizvode je samo najnovija institucija koja nudi ovu vrstu usluge.


Slične časove je još 2018. godine postoala je slična škola Luksuznog centra za procenu koja je takođe edukovala klijente da razlikuju kopiju od originala.


Foto: PixaBay

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x