Burg teatar u Novom Sadu otvara 49. INFANT

 Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) biće otvoren u subotu, 10. septembra, predstavom "Gospodjica Julija" prestižnog Burg teatra iz Beča, u režiji Mateje Koležnik, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Organizatori su saopštili da je Burg teatar jedno od najvažnijih svetskih pozorišta, za koji bi se, kako su naveli, mnogi složili da je svojevrsni pozorišni Real Madrid.
Publika će videti i predstavu "Vojcek" Nacionalnog pozorišta Madjarske u režiji Atile Vidnjanskog, a potom "Talog" Gradskog ljubljanskog pozorišta u režiji Žige Divjaka.

Biće prikazana i predstava "Kafka Machine" Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Veljka Mićunovića.

Žiri 49. INFANT-a, koji će trajati do 13. septembra, čine glumac iz Hrvatske Ozren Grabarić, kao i rediteljka Sonja Petrović i dramaturškinja Nikolina Djukanović, obe iz Srbije.

Selektor festivala, reditelj Aleksandar Popovski rekao je da su poslednjih godina dogadjaji "toliko intenzivni" da sve što se radi, kako je kazao, dobija poseban istorijski značaj.

Naveo je da su, razmišljajući o selekciji i pristupu, organizatori odlučili da, kako je kazao, "umesto na sigurno, igraju na veliko".

"Zadali smo sebi zadatak koji nije nimalo jednostavan: dovesti velike produkcije i velika pozorišta. Hteli smo da pokažemo da i u ovim istorijskim trenucima možemo organizovati gostovanja koja će se pamtiti ne samo po kvalitetu, već i po stvaranju mitova", rekao je Popovski.

Prema njegovim rečima, gradjani su tokom 20. veka osvajali slobode, a u 21. veku moraju naučiti da sačuvaju sve slobode koje su osvojili.

Dodao je da je glavnu inspiraciju za ovogodišnji INFANT našao izmedju pojmova mit i sloboda.

Direktorka festivala Tijana Delić kazala je da će selekcija gledaocima pružiti "istinski impresivan" pogled na evropske okvire i standarde umetnosti.

"Suština INFANT-a je da ukazuje na nove teatarske forme, preispituje umetničke pozorišne granice, da ih pomera, i svaki put iznova ukazuje na produkcione i estetske kriterijume", kazala je ona.

Prema njegovim rečima, zato INFANT mora da bude nezavisan od komercijalizma i opšte dnevne potrošnje, a savremen po duhu i delovanju današnjeg gledaoca.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x