Da li će dodela Oskara biti u znaku lude komedije ili tradicionalnog filma?

Da li će noć Oskara koja počinje za nekoliko sati u pozorištu Dolbi biti u znaku lude komedije "Everything Everywhere All At Once" (Sve svuda odjednom), koja je favorit sa 11 nominacija za nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke ili će preovladiti klasičniji film kao što je "All Quiet on the Western Front" (Na Zapadu ništa novo) sa devet nominacija, zapitala se agencija Frans pres.

Akademija se nada da će publika biti tu da prisustvuje večeri i možda trijumfu otkačene komedije, koja je naišla na veliki uspeh u bioskopima i zaradila 100 miliona dolara.

Komedija kombinuje akciju, tinejdžerski humor i naučnu fantastiku, a u ulozi vlasnice perionice je Mišel Jeo (Michelle Yeoh) koja je neočekivano pozvana da spase mnoštvo paralelnih univerzuma od zle sile - alter ega svoje depresivne ćerke.

Vlasnica perionice mora da koristi svoje moći iz različitih alternativnih života, tako da posećuje često potpuno lude svetove, gde neki ljudi, na primer, imaju prste u obliku viršle.

Međutim, film kao očigledni favorit, mogao bi da se suoči sa sistemom glasanja za Oskara za najbolji film, koji ima tendenciju da više voli klasičnija ostvarenja.

Jedan od članova žirija Oskara izjavio je Frans presu da pojedini članovi Akademije, posebno među najstarijima, imaju rezerve prema uspehu komedije.

"Komedija je veoma hrabar i jedinstven film, ali nije tradicionalni film", rekao je neimenovani član američke akademije.

Takav stav bi mogao da bude od koristi filmu "Na Zapadu ništa novo" ili blokbasteru Toma Kruza (Cruise) "Top Gan: Maverik".

Nad ceremonijom lebdi i senka čuvenog prošlogodišnjeg šamara glumca Vila Smita (Will Sith) komičaru Krisu Roku (Chris Rock), posle šale o alopeciji njegove supruge.

Taj incident će verovatno izazvati neku šalu ali organizatori ceremonije žele da se to najmanje moguće pominje i da se ide dalje.

Akademija je prošle godine kritikovana jer je dozvolila Smitu da dobije nagradu za najboljeg glumca i popne se na binu posle datog šamara komičaru.

Smitu je od tada zabranjeno prisustvo na ceremonijama Oskara tokom deset godina, a ove godine je formiran "krizni tim" koji će iza kulisa nadgledati da ne dođe do bilo kakvih incidenata.

Novina je da će zvanice prolaziti belim a ne crvenim tepihom.

Iako zvanično nije saopšteno zašto je tepih boje šampanjca a ne uobičajeno crveni, Kimel se našalio novinarima rekavši da organizatori žele da budu sigurni da neće biti prolivena ni kap krvi.

Akademija se takođe nada većoj gledanosti ceremonije, jer je interesovanje za Oskare znatno oslabilo od zlatnog doba 90-ih. Ceremoniju je 1998. pratilo 57 miliona gledalaca, što je bio apsolutni rekord. Tada je veliki pobednik bio film "Titanik", koji je dobio 11 statueta.

"Taj svet je nestao. Ali ako se gledanost večeras ne poveća u odnosu na prošlu godinu, Akademija će imati veliki problem", rekao je neimenovani član te akademije.Foto: Oscar


Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x