GLEDANJE HOROR FILMOVA MOŽE POZITIVNO UTICATI NA VAŠE ZDRAVLJE, TVRDE NAUČNICI

Iako su ispunjeni krvlju i strahotama, horor filmovi takođe mogu imati pozitivne efekte na gledaoce.


Dr Kristen Nouls, neuropsiholog sa Univerziteta „Kraljica Margaret“ u Edinburgu, kaže da su istraživači otkrili da gledanje strašnih filmova može poboljšati toleranciju na bol zbog proizvodnje endorfina.


„Odvraćanje pažnje od bola je takođe jedno od mogućih objašnjenja, jer pažnja i energetski resursi se preusmeravaju ka proceni pretnji i udaljavaju se od druge telesne funkcije“, objasnila je dr Nouls u izjavi za list Herald.

Stvaranje endorfina je način da telo učini da osećamo zadovoljstvo i kao da smo nagrađeni, a mozak ih proizvodi, na primer, kada jedemo i vežbamo. Takođe se proizvode kada telo oseća bol ili stres, poput situacija kao što je gledanje filma sa zastrašujućim scenama, kao metoda za preživljavanje pri kojoj se blokiraju receptori za bol.

Navodi dr Nouls poklapaju se sa zaključcima studije Univerziteta Vestminster, sprovedene 2012. godine, kojom je pokazano da gledanje 90-minutnog horor filma potrošimo kalorija otprilike kao tokom kratke šetnje.


Sa pozitivnim uticajem gledanja horor filmova slaže se i  dr Pamela Rutledge, direktorka Centra za istraživanje medijske psihologije.


"Opšte je da ljudi koji gledaju horor filmove obično uživaju u njima iz različitih razloga, pa je za većinu gledalaca to pozitivan uticaj", kaže ona.

Gledanje strašnih filmova može biti i prilika da se suočite sa svojim strahovima, ovo može posebno važiti za gledaoce sa određenim poremećajima mentalnog zdravlja.

"Ako se neko leči od anksioznog poremećaja ili OPS-a, horor filmovi mogu pružiti korisne prilike da se suoče sa svojim strahovima i razviju samopouzdanje da zaista možete podneti neprijatnu nelagodnost i da vam to nije opasno", objašnjava Sali Vinston, licencirani psiholog i izvršni direktor Instituta za anksioznost i poremećaje stresa Merilenda.

Međutim, važno je razgovarati sa svojim lekarom ili licenciranim psihologom o tome da li bi ovo radilo za vas lično.

Saveti za zdravo gledanje

Postoje i načini da umanjite uticaj strašnog filma dok i dalje uživate u uzbuđenju.

Saznajte koji podžanr vam odgovara


Važan savet za gledanje horor filmova je da otkrijete koji nivo možete podneti i koji podžanr odgovara vašim preferencama.

Kao što Rutledž kaže, "Uoznajte svoj sopstveni ukus i toleranciju."

Na primer, neće svako će uživati u krvi ili mentalnim igrama. Ako vam prolivanje smeta pokušajte nešto drugačije, poput "Paranormalne aktivnosti" ili "Prizivanje duhova."

Alternativno, ako vas duhovi više mogu držati budnima noću, razmislite o psihološkom trileru poput "Crni labud", "Dečko iz susedstva" ili "Skreni pogled."

Ako vam krvoproliće prija, pokušajte sa "Ljudska stonoga" ili serijalom "Testera."

Postavite granice za sebe

Najvažnija stvar koju treba imati na umu pri gledanju horor filmova je vaš sopstveni komfor.

"Nema štete u izbegavanju horor filmova, bilo da je u odgovoru na moralnu vrednost koja odbacuje nasilje ili psihološku želju da izbegnete neželjene slike i senzacije", kaže Vinston.

Ratledž se slaže sa ovim mišljenjem o stavljanju svojih potreba na prvo mesto.

"Budite spremni da postavite granice i zauzmete se za sebe kada pregovarate o zajedničkom gledanju filmova. Ne izlažite sebe neprijatnosti jer drugi žele gledati nešto što biste vi mogli da nađete uznemiravajućim", kaže ona.

Važno je proceniti svoja trenutna osećanja i kako će na vas uticati ono što se prikazuje na ekranu, posebno ako ste skloni strahu ili anksioznosti.

Kao što Rutledž napominje, "Ako primećujete da ste kratkog fitilja i anksiozni... preskočite horor film i gledajte nešto što vam omogućava da pobegnete u drugi svet."

Zapamtite, uvek možete izaći iz sobe i uzeti opuštajuću knjigu umesto toga. Svi narativi imaju konflikte, ali važno je izabrati nivo koji vam u datom trenutku odgovara.

Pazite na preterivanje

Takođe je važno pratiti ne samo ono što je na ekranu već i koliko toga konzumirate. Iako možda biste želeli da celog meseca maratonski gledate horor filmove, to može doneti određene rizike.

Istraživanje iz 2017. godine Univerziteta u Toledu, Odeljenja za zdravlje i rekreaciju, utvrdilo je da gledanje televizije ili filmova u serijama može povećati simptome anksioznosti i poremetiti san, čak i kada nisu u pitanju horor filmovi.

Studija je takođe utvrdila da su učesnici koji su gledali više od 2 sata televizije svake večeri pokazivali veći nivo depresije od onih sa kraćim vremenom gledanja.

Maratonsko gledanje horor filmova takođe povećava učestalost adrenalina u telu, pogoršavajući probleme sa snom.

Istraživanja takođe sugerišu da maratonsko gledanje može biti opsesivno i kompenzaciono ponašanje. To može uključivati simptome kao što su gubitak kontrole, negativni zdravstveni i socijalni efekti, osećaj krivice i zapostavljanje dužnosti.

Važno je pratiti koliko filmova gledate nedeljno i primetiti da li to utiče na vaše svakodnevno ponašanje.

Kao i kod svakog filma ili TV emisije, ključ je u umerenosti.


Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x