Izraelski film 'Čežnja' pobednik četvrtog Vizantrop festivala

Film "Čežnja" (Yearning-Nafkot) izraelske autorke Malke Šabataj pobednik je četvrtog izdanja Festivala angažovanog etnografskog filma "Vizantrop" održanog u Beogradu, saopštili su danas organizatori festivala.

Na osnovu odluke Žirija festivala, vizuelni antropolog Petar Veljačić rekao je da je "Čežnja" dirljiva priča o identitetu, istoriji, pripadnosti, opstanku i veri, kao i da prikazuje hitnost osnovne ljudske potrebe za priznanjem unutrašnje zajednice i večni problem društva, u slučaju tog filma - etiopskog, da prihvati razlike i različitosti svog stanovništva.

"Film prati proces antropološkog istraživanja koje ima za cilj prikupljanje dokaza i podataka kako bi se pomoglo izgubljenoj, raštrkanoj i zaboravljenoj zajednici Jevreja u Etiopiji. Film je deo šireg projekta koji koristi antropologiju za promenu društva i poziva na razumevanje i podršku", naveo je Veljačić.

On je istakao da se nada da će prepoznavanje tog filma kao pobednika festivala "doneti manji, ako ne i značajan doprinos cilju projekta".

Autorka filma Malka Šabtaj je primenjeni antropolog, koji skoro 40 godina radi sa etiopskom jevrejskom zajednicom u Izraelu. Predavala je u Rupin akademskom centru, institutu za imigraciju i socijalnu integraciju i raznim drugim akademskim institutima.

Na četvrtom festivalu angažovanog etnografskog filma "Vizantrop" prikazano je 25 filmova iz tri kategorije: "Ekologija i društveni aktivizam", "Žensko stvaralaštvo" i "Jednakost i Zajedništvo", u okviru koje je pobedio film "Čežnja".Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x