Japan: Rođacima i prijateljima šalju vreće pirinča da ih zagrle umesto bebe

Postoji neverovatan broj kreativnih načina da rođacima i prijateljima saopštite vest o rođenju deteta. Širom sveta običaji pri dolasku novorođenčeta na svet se razlikuju, ali je jedan japanski običaj u toku korone doživeo potpunu ekspanziju.


Vreće pirinča koje su teške tačno onoliko koliko je teško novorođenče sa slikom bebe koje se šalju na adrese porodice i prijetalje postale su pravi hit.Ove vrećice dolaze u širokom rasponu dizajna, od kojih su neke u obliku bebe umotane u ćebe tako da se rodbina može osećati kao da grli novopridošlu bebu gledajući sliku njenog lica.Firme koje proizvode ovakve vrećice u Japanu, najčešće ih naplaćuju jedan jen po gramu, pa će vas vrećica od 3,5 kg koštati nešto preko 3.000 dinara.Japansko stanovništvo se prošle godine smanjilo za više od 480.000, na 126,65 miliona. Ograničenja putovanja smanjila su  i broj ljudi koji se doseljavaju u zemlju iz inostranstva, pogoršavajući pad uzrokovan dugoročnim demografskim trendovima.


Broj novorođenčadi pao je na rekordno nizak nivo od 843.321 u 2020. godini. Pad broja novorođenih beba u Japanu konstantan je od  1989. godine kada je rođeno skoro 1,25 miliona beba. Od 47 japanskih prefektura, samo Tokio i njegova tri okolna regiona, zajedno sa južnim ostrvom Okinava, izvestili su porast stanovništva prošle godine, podaci su Gardiana.Slično, brakovi su pali na posleratni minimum od 525.490, sa vrha od više od milion u ranim 1970 -im.


Foto: PixaBay ilsutacija


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x