JEDAN OD TOP 10 FILMOVA KOJI SU OBELEŽILI 2022 GODINU SNIMLJEN JE U SRBIJI

Jedan od najcenjenijih filmskih kritičara Richard Lawson lists izlistao je za magazin Vanity Fair 10 najboljih filmova koji su obeležili 2022. godinu.


On je u svom autorskom tekstu naveo da pored liste TOP 10 postoji još nekoliko sjajnih filmova poput "Posle sunca"-a, „Duhovi ostrva“ ili "Broker" koji se nisu našli na ovoj listi, ali su svakako zaslužili pažnju.


Finalna lista  najboljih filmova po izboru Lawson-a u samom vrhu ima i film koji je u potpunosti snimljen u Srbiji.


10. Marcel školjka sa cipelama

Što školjka radi u životu, o čemu sanja i za čime žali? Ekskluzivna priča Marcel s malim cipelama, velikom glavom i još većom biografijom. Film otkriva život male školjke zvane Marcel. Marcel nije samo školjka - on ima cipele, lice i preslatki glasić kojim se predstavlja. 'Marcel The Shell with Shoes' je režirao Dean Fleischer-Camp, a glasić je dala mlada komičarka Saturday Night Live-a Jenny Slate koja je zajedno s Deanom napisala scenarij.


9.Saint Omer

Na sudu u Sent-Omeru pisac Rama prisustvuje suđenju mladoj ženi koja je optužena da je ubila svoju petnaestomesečnu ćerku, ostavivši je na plaži za vreme nadolazeće plime. Reči optužene i svedočenje očevidaca uzdrmaće Ramina uverenja i dovesti u pitanje našu ličnu procenu.8.Hit the Road

Ove godine, dva iranska filmska stvaraoca ponudila su strašne portrete svoje zemlje i njene vlade: tajno snimljenu metadramu Džafara Panahija „Nema medveda“ i Panaha Panahija „Hit the road" . Panah Panahi, sin i saradnik filmskog stvaraoca Džafara Panahija i šegrt iranskog majstora Abasa Kiarostamija, pravi upečatljiv dugometražni debi sa ovom šarmantnom, oštroumnom i duboko dirljivom komičnom dramom. Hit the Road preuzima tradiciju iranskog filma o putovanju i dodaje neočekivane obrte. Prati četvoročlanu porodicu – dva sredovečna roditelja i njihove sinove dok se voze po selu. Tokom putovanja, oni se vezuju za sećanja na prošlost, bore se sa strahovima od nepoznatog i muče oko svog bolesnog psa. Pojavljuju se neizrečene tenzije i film gradi emocionalni zamah dok polako otkriva skrivenu svrhu njihovog putovanja. Rezultat je humanistička drama koja nudi autentično, često komično i duboko iskreno posmatranje iranske porodice.


7.One fine morning

Film „One Fine Morning“ prati priču o mladoj ženi koja živi sa svojom osmogodinjom ćerkom i ocem koji pati od neurodegenerativne bolesti. Uprkos tome što je opterećena činjenicom da pokušava ocu da obezbedi pristojnu starost, sreće starog prijatelja i s njim se upušta u aferu. U glavnim ulogama su Lea Sejdu, Paskal Greogi i Melvil Pupo.


6. Armagedon Time

Dvanaestogodišnji Pol Graf odrasta u toplom i bučnom porodičnom okruženju čiji je deo njegov deda, koji podstiče njegove umetničke težnje. Njegov najbolji prijatelj je Džon Kroker, afroamerički dečak. Njih dvoje su nerazdvojni i skloni nestašlucima, ali nakon incidenta u kojem Džon i Pol dele „čaj koji te zasmejava“, Polovi roditelji odlučuju da ga prebace u privatnu školu koju pohađa njegov stariji brat, Ted. Studenti u njoj su skoro isključivo privilegovani belci puni predrasuda. Mladići smišljaju rizičan plan da umaknu svojoj životnoj situaciji i pobegnu na Floridu…


5. All the Beauty and the Bloodshed

Dokumentarac Laure Poitras "Sva lepota i krvoproliće" nagrađen je Zlatnim lavom za najbolji film na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Dokumentarac Poitras je priča o fotografkinji Nan Goldin i njenom aktivizmu protiv porodice Sakler i njihovih umetničkih veza. Sva lepota i krvoproliće“ je prema kritici epska, emotivna priča o međunarodno poznatoj umetnici i aktivistkinji ispričana kroz njene intimne intervjue, revolucionarne fotografije i retke snimke njene borbe sa porodicom Sekler koju smatra odgovornom za opioidnu krizu (krizu zavisnosti). Lawson smatra da su u ovom filmu lično i političko čvrsto spojeni, a da je sam film sjajno urađen.


4. Benediction

U ovom srceparajućem biografskom filmu, režiser Terence Davies još jednom koristi svoju umetnost kako bi izrazio lični bes i borbu sa svojim demonima. Nežni Jack Lowden igra namučenog pisca Siegfrieda Sassoona, čija ga je snažna antiratna poezija nakon služenja u Prvom svetskom ratu poslala u Edingburg u psihijatrijsku bolnicu. Sasson se nikad neće oporaviti od mentalnih povreda koje je zadobio u ratu, pa provodi ceo život u bezuspešnoj potrazi za unutrašnjim mirom.3. Empire of Light

Mendesovo najnovije ostvarenje, za čiju realizaciju je zaslužan i kao reditelj i kao scenarista okreće se prošlim vremenima kada je bioskop kao magično mesto okupljanja, nudio očaravajuće slike na velikom platnu doprinoseći iluziji života. Glavna uloga pripala je jednoj od najtraženijih engleskih glumica Oliviji Kolman (Olivia Colman), a njena Hilari je usamljena žena u svojim četrdesetim koja radi za “Empire Cinema, fantastičan bioskop okrenut ka moru engleske obale. Iako tiha i dok Božićnu večeru priprema sama, Hilari nije u potpunosti okrenula leđa životu.


2. You Won’t Be Alone

Horor triler koji se bavi natprirodnim pojavama You Won’t Be Alone kompletno je snimljen u Srbiji. Za ovaj projekat skautovano je preko 100 sela, dok konačan izbor nije pao na Staru planinu. Reč je o natprirodnom horor-trileru, glavnu ulogu tumači Numi Rapas, nagrađivana švedska glumica. Lawson kaže da je ovo jedan od najkriminalističkijih filmova godine. "Ova jeziva i zamišljena natprirodna drama reditelja debitantskog igranog filma Gorana Stolevskog vrtoglavo je ogromna u svojoj meditaciji o ljudskom stanju. Film se odnosi na makedonsku vešticu koja menja oblik i koja može da poprimi forme drugih stvorenja — uglavnom ljudi, ali i psa u jednom interludiju — tako što ih ubije i ugura deo njihovih creva u šupljinu u svojim grudima. To može zvučati kao veliki užas, ali Stolevski umesto toga svoj film okreće ka sanjivom metafizičkom, odajući pritom omaž Terensu Maliku", opisuje film kritičar Lawson.


1. TÁR

Film priča fiktivnu priču o poznatoj dirigentkinji koja diriguje velikim nemačkim orkestrom i delimično je snimljen u Drezdenskoj filharmoniji. Delom triler, a delom mračna satira, TÁR je oštro podešen na talasne dužine modernog diskursa,  debatu o moći i zloupotrebi, genijalnosti i tiraniji. Na neki način, film izgleda kao da je napisan noć pre bilo kog dana kada ste ga gledali, tako da je njegova pravovremenost i neposrednost ohrabrujuća i uzbudljiva.

Kejt Blanšet u ovom filmu igra briljantnog dirigenta-kompozitora čija karijera počinje da se urušava kada se otkrije loše ponašanje iz njene prošlosti. 

 


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x