Na Beldoksu ove godine 105 filmova, devet svetskih premijera i 91 srpska

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2023. biće prikazano 105 filmova, među kojima je devet svetskih i 91 srpska premijera, kao i 30 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije.

Beldoks, 16. po redu, održava od 10. do 17. maja na osam lokacija u Beogradu - Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac, Centar za kulturu Vlada Divljan i Barutana.

Festival otvara film Mladena Kovačevića "Još jedno proleće".

Jedinstvena i odvažna filmska ostvarenja renomiranih i mladih autora iz celog sveta čine ovogodišnju selekciju izuzetno aktuelnom i relevantnom, ocena je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program.
Festival će, kao i proteklih godina, biti u hibridnoj formi, budući da će deo programa biti prikazan na platformi Beldocs Online i televiziji Insajder.

Celokupan program festivala dostupan je na zvaničnom sajtu beldocs.rs, gde se direktno mogu kupiti i ulaznice, koje su već u prodaji.

Festivalski spot ove godine režirali su Dušan Čavić i Dušan Šaponja, poznati po serijalima Ciklotron i Marka žvaka.

Direktorka Beldoksa Mara Prohaska Marković izjavila je da su filmovi "veoma interesantni, aktuelni, uzbudljivi i raznovrsni u tematskom, vizuelnom, kulturološkom, geografskom smislu, kao i u smislu filmskog jezika i autorskih pristupa".

"Selekcija Beldoksa svake godine oslikava beskompromisnu posvećenost smelim, autentičnim i kreativnim dokumentarcima, filmovima koji produbljuju naše poimanje realnosti i pokreću društveno relevantne teme sa kojima se danas suočavamo", kazala je ona.

Selektor festivala Igor Stanojević ocenio je da je ove godine "jedan od najboljih programa Beldoksa do sada".

"U srpskom takmičarskom programu ove godine biće čak 12 naslova, što mnogo toga govori o izuzetnom kvalitetu domaćeg dokumentarnog filma", rekao je.

Prohaska Marković navela je da je Beldoks odabran da bude domaćin prestižne Eurimažove nagrade Audencija, koju dodeljuje Savet Evrope. Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x