NA RATNOJ SCENI: ISPOVEST UKRAJINSKIH PREDSTAVNIKA ZA EVROVOZIJU

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra favorit je za pobedu na Evroviziji. Članovi ovog benda, umesto na muzičkoj, nalaze se na ratnoj sceni. Jedan od njih služi u Jedinici teritorijalne odbrane


Biti na vrhu liste Evrovizije je san za mnoge međunarodne muzičke grupe, ali za ukrajinski Kalush Orchestra, sjaj takmičenja za pesmu izgleda daleko.

Pevač Oleh Psiuk muzičku scenu zamenio je radom u ratom zahvaćenoj Ukrajini i sada vodi grupu od 20 volontera, snabdevajući lekove i pomažući ljudima koji beže od rata. Jedan od članova njegovog benda služi u Jedinici teritorijalne odbrane.

U ponedeljak je sajt za klađenje Oddschecker stavio Kalush Orchestra za ubedljivog favorita za pobedu na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, ali Psiuk nije spreman da slavi.

„Ne mogu da uživam dok sam zabrinut za svoje najmilije. Rat je razdvojio mene i moju devojku. Ona je 300 kilometara udaljena od mene. Ne možemo da se sretnemo jer je to veoma opasno“, rekao je on za Rojters.

„Ona sedi u bunkeru dok sam ja ovde i sirene za vazdušni napad su stalno uključene”.

Rekao je da njegova devojka pravi molotovljeve koktele kao deo odbrane.

Članovi benda vežbaju odvojeno, ali planiraju i nadaju se da će se uskoro sastati u Lavovu kako bi uvežbali svoju pesmu „Stefania“, za koju je Psiuk rekao da je postala himna za Ukrajince tokom rata.

„Bez obzira pod kojim okolnostima ćemo ići na Evroviziju, trudiću se da budem koristan za Ukrajinu. Čak i ako se rat u skorije vreme završi, ionako neće biti lako jer će nam trebati mnogo vreme je za obnovu. Zemlja je u ruševinama”, rekao je on.

Za Psiuka, Evrovizijska slava Kalush Orchestra, je prilika za širenje svesti.

“Ako mislite da se to neće desiti vašoj zemlji, za to nema garancija. I mi smo mislili da se to neće desiti nama. Zato hajde da to što pre zaustavimo”, rekao je Psiuka za Rojters i poručio:

„Želimo da u Ukrajinu konačno dođe mir”.

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x