NASA raspisala konkurs i želi da plaća ljude da se pretvaraju da su na Marsu

Želite da provedete godinu dana pretvarajući se da ste izolovani i na Marsu i da za to budete plaćeni? NASA ima posao za vas.

Da bi se pripremila za eventualno slanje astronauta na Mars,  Američka agencija za istraživanje svemira raspisala je konkurs za četiri osobe koje će učestvovati u jednogodišnjoj simulaciji poznatoj kao „Analogna“ (Analog), piše Indipendent.


Izabrane  četiri osobe će godinu dana živeti na Marsu Dune Alpha. To je "marsovsko" stanište od 1.700 kvadratnih metara, stvoreno 3D štampačem, unutar zgrade u svemirskom centru „Džonson“ u Hjustonu.Plaćeni volonteri će simulirati misiju istraživanja Marsa zajedno sa svemirskim šetnjama, ograničenom komunikacijom sa porodicom, ograničenom hranom i resursima i kvarovima na opremi.NASA planira tri ovakva eksperimenata, a prvi počinje u jesen 2022. Hrana će biti posebno pripremljena, a trenutno u na simuliranom Marsu nisu predviđeni prozori. Uzgajaće se neke biljke, ali ne i krompir kao u filmu Marsovac, piše VOA.Grejs Daglas, naučnica Nasinog svemirskog centra „Džonson“ u Hjustonu, gde će se misija održati, ocenila je da je ova simulacija važna za testiranje rešenja za potrebe složenog života na površini Marsa.„Simulacije na Zemlji će nam pomoći da razumemo i suprotstavimo se fizičkim i mentalnim izazovima sa kojima će se astronauti suočiti pre nego što odu“, istakla je Daglasova."Želimo da razumemo kako se ljudi ponašaju u tim okolnostima", dodala je ona.


 Uslovi na konkursu su strogi, uključujući magistraturu iz oblasti nauke, inženjeringa ili matematike ili iskustvo pilota. Kandidati moraju imati između 30 i 55 godina, dobrog fizičkog zdravlja, bez ikakvih problema sa ishranom.


Rok za prijavu je do 17. septembra, a proces odabira traje 13 meseci, a svi detalji konkursa objavljeni su na zvaničnoj NASA stranici.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x