Norveška: Influneseri će morati da naglase da su im slike fotošopirane, inače im sledi kazna

Izmenom Zakona o marketingu u Norveškoj će biti zabranjeno da influenseri, poznate ličnosti i kompanije fotošopuju fotografije ukoliko jasno ne naznače da su one izmenjene. 


Amandman na zakon donet je u Parlamentu Norveške velikom većinom i njegov cilje, kako su naveli zakonodavci, da se pokaže da je država spremna na borbu protiv lažnog standarda lepote i nerealnog predstavljanja tela ljudi.


Zakonom se zahteva da oglasi i sponzorisani postovi sadrže jasnu oznaku da su „oblik, veličina ili koža tela promenjeni retuširanjem ili drugim manipulacijama“.

Zakonska zabrana fotošopiranja bez obeležija rezultat je zalaganja omladinskih grupa i norveškog Ministarstva za decu i porodična pitanja. Ovo Ministarstvo i grupe godinama izražavaju zabrinutost zbog uticaja fotošopiranih slika na mentalno zdravlje mladih.  Kako su naveli stvaranje "imidža tela" utiče na  „socijalnu nesigurnost“ doprinoseći niskom samopoštovanju.


Preliminarno istraživanje koje je predstavilo Ministarstvo dece i porodičnih pitanja pokazalo je  da se više od polovine devojčica iz 10. razreda škole u ​​Oslu bori sa svojim mentalnim zdravljem i da je anoreksija treći najčešći uzrok smrti među devojčicama.


„Mladi su izloženi velikom pritisku da izgledaju dobro, između ostalog, zbog oglasa i društvenih medija, a prikazani modeli su često digitalno retuširani. Ovo izlaže mlade idealu lepote koji je nemoguće postići “, navodi se u izveštaju Ministarstva, a prenose norveški mediji.Nova odredba Zakona primenjivaće se na svim glavnim platformama društvenih medija, uključujući Instagram, Snapchat i TikTok, a stupiće na snagu po nalogu norveškog monarha. 


Nepoštovanje ove odredbe će rezultirati novčanom kaznom.Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x