Odrzana premijera predstave “Zaljubljeni Sekspir” u BDP

Predstava “Zaljubljeni Šekspir” prema drami Toma Stoparda i Marka Nomana, u režiji Ane Tomović, večeras je izvedena na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Pozorišni komad je nastao prema čuvenom filmu (1998) Džona Madena gde su igrali Džozef Fajns, Gvinet Paltrou, Kolin Firt, Džudi Denč, Ben Aflek, Džefri Raš i drugi.

Film je nagrađen sa više Oskara, a novi pozorišni projekat je realizovan u koprodukciji BDP-a sa kompanijom “Prospot doo” iz Slovenije i po licenci “Disney Theatrical Production”, što znači da je predstava kompletno urađena prema originalnom tekstu, bez promene, skraćivanja, adaptacije i slično, to su pravila igre.

Drama u potpunosti prati radnju iz holivudskog filma i opisuje svet pozorišta, glumaca, upravnika krajem 16. veka, kada je mladi pisac Vilijam Šekspir bio u senci tada slavnog autora Kristofera Marloua i lagano stasavao u talentovanog dramaturga.

Romantična komedija donekle je urađena po sistemu i mehanizmu vodvilja, o stvaranju teatra, kao predstava o (u) predstavi, iz miljea iskrenih zaljubljenika u daske koje život znače, o dramskim umetnicima koji sa malo sredstava u to doba kraljice Elizabete žele da pobegnu iz stvarnosti i odlutaju u maštoviti svet.

U predstavi igra zaista veliki ansambl od čak 18 glumaca, gde su u prvom planu - Luka Grbić, Stanislava Nikolić, Aleksandar Radojičić, Stojan Ðorđević, Andrej Šepetkovski, a zapažene role su ostvarili i Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, i drugi.

U sporednim ulogama nastupali su - Miloš Petrović Trojpec, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Zoran Ðorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov.

Za publiku je uvek uživanje i pravi doživljaj da gleda predstavu sa toliko glumaca na pozornici što daje kao rezultat veliki spektakl u oblandi zabavne dramske - ljubavne priče.

Kao i u filmu, mladi Šekspir tek je na svom početnom razvojnom putu, ali nije neafirmisan, budući da se u Engleskoj već igraju njegovi komadi - komedija “Dva viteza iz Verone”, kao i veoma surova, brutalna tragedija “Tit Andronik”.

Ipak, najnovija drama koju piše, sa radnim naslovom “Romeo i Estel, ribareva ćerka”, koja će se pretvoriti u antologijsku tragediju - “Romeo i Julija”, svakako je delo koje će ga dalje proslaviti.

Zaplet nastaje kada jedna devojka, ljubitelj pozorišta, želi da se bavi glumom, i onda se infiltrira u umetničku trupu ne bi li ostvarila svoje ambicije, ali mora da se preruši u muškarca, jer je u to elizabetantsko vreme bilo zabranjeno ženama da igraju na pozornici.

Komedija situacije se onda razvija u više pravaca, jer se mlada dama i dramski pisac Šekspir zaljubljuju gotovo na prvi pogled, ali ona je već obećana Lordu Eseksu, ne baš pozitivnom liku, koji posesivno juri oko nje i nadgleda da li mu je verna.

Taj ljubavni trougao donekle čini osnovu drame, kao i sveobuhvatna priča o pozorištu i idealima stvaralaca, koji žele da zabavljaju narod, rade ono što vole i još za to da budu dobro plaćeni.

Komične probe, glumačke sujete, muškarci koji glume žene, suparnici upravnici koji se otimaju o Šekspira da piše samo za njih, neplanirane situacije, (ne)prijatna iznenađenja, sve to čini ovu predstavu živom, dinamičnom, zabavnom i beskrajno šarmantnom.

Tako se i u “Zaljubljenom Šekspiru” ogleda proces nastanka kultne drame “Romeo i Julija” iz pera najvećeg dramskog pisca svih vremena, koji će večno ostati aktuelan sa svojim besmrtnim, neprolaznim komadima.

Reprize predstave “Zaljubljeni Šekspir” su sutra na Svetski dan pozorišta, kao i 29. marta.

Autor : Gledaj.rs/Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x