Organizacija Pesme Evrovizije predata Liverpulu, po žrebu Srbija nastupa prva u prvom polufinalu

Liverpul je danas zvanično preuzeo od Torina organizaciju narednog, 67. takmičenja Pesme Evrovizije, i žrebom je izabran raspored ptredstavnika zemalja u polufinalima.

Gradonačelnik Torina, Stefano Lo Ruso, je na svečanosti u liverpulskoj dvorani Sent Džordž predao zvanične "ključeve" Pesme Evrovizije gradonačelnici Liverpula Džoani Anderson, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Torino je bio domaćin takmičenja Evrovizje 2022. godine pošto je italijanska grupa "Maneskin" pobedila prethodne godine. Na takmičenju u Torinu pobedila je Ukrajina i trebalo bi da bude domaćin ove godine, ali to ne može zbog rata, pa će Velika Britanija biti domaćin u njeno ime.

Predstavnici šest zemalja su se automatski kvalifikovali u finale: "velika petorka" koju čine Francuska, Nemačka, Španija, Italija, zatim domaćin - Velika Britanija i Ukrajina kao prošlogodišnja pobednica. Danas je izvlačenjem odredjeno koje od zemlja će moći da glasaju u kojem polufinalu: Nemačka, Italija i Francuska prve polufinalne večeri, dok će Velika Britanija, Španija i Ukrajina glasati druge.

Obe polufinalne večeri i finale će biti u maju.
Prema žrebu u prvoj polufinalnoj večeri 9. maja će nastupiti predstavnici Srbije, Švedske, Letonije, Irske, Moldavije, Švajcarske, Norveške, Izraela, Portugalije, Holandije, Hrvatske, Finske, Malte, Azerbejdžana i Češke.

U drugoj polufinalnoj večeri 11. maja takmičiće se pesme iz Jermenije, Albanije, s Kipra, iz Australije, Rumunije, Austrije, Danske, Litvanije, Belgije, San Marina, sa Islanda, iz Slovenije, Grčke, Gruzije, Estonije i Poljske.

Slogan za takmičenje 2023. je "Ujedinjeni muzikom", a logo ima crtež srca koja kucaju zajedno.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x