Ovo je plan Britanije kada umre kraljica Elizabeta

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti.

Isečci iz tog "tajnog plana" godinama su se pojavljivali, a sada je list "Politiko" pribavio niz dokumenata koji detaljno izlažu kako će Britanija reagovati kada nastupi taj dan.

Kraljica, koja ima 95 godina, prema svemu sudeći je dobrog zdravlja, i nema nagoveštaja da su ovi planovi bili hitno revidirani.

Međutim, najnoviji planovi koje je izradila Kancelarija vlade za operaciju "Londonski most" uključuju i raspravu o pandemiji koronavirusa.

Dokumenti, naime, sugerišu na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.

Reč je detaljnom 10-dnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.

Naime, u prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se "kaskada poziva" kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o smrti kraljice.

Interno, taj dan će se nazivati "Dan D", a svaki sledeći dan pre sahrane nosiće naziv "D + 1", "D + 2", itd.

Kraljevska porodica izdaće "zvanično obaveštenje", dostavljajući vest javnosti.

Po primanju ove informacije, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.

U narednim danima uoči sahrane, novi kralj Čarls krenuće na put po Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi primio izraze saučešća.

Sahrana je planirana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Autor : Gledaj.rs/Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x