'Platforma Srbija stvara muziku' član Udruženju evropskih kancelarija za izvoz i promociju muzike

"Platforma Srbija stvara muziku", deo nacionalne platforme "Srbija stvara" Vlade Srbije, jednoglasnom odlukom članova European Music Exporters Exchange (EMEE) - postala je punopravni član u tom Udruženju evropskih kancelarija za izvoz i promociju muzike.

Platforma Srbija stvara danas je objavila da se krovna i neprofitna platforma EMEE sastoji od 32 nacionalne i regionalne kancelarije za izvoz muzike iz 27 zemalja Evrope, koje u okviru te razvijene mreže međusobno razmenjuju pomoć u vidu finansiranja, izgradnje kapaciteta muzičke industrije i obuke, poslovne savete, ali pre svega međunarodno umrežavanje i realizaciju programa poslovne podrške.
Istaknuto je da ulaskom u ovakvu mrežu partnera, platforma Srbija stvara muziku na najefikasniji način može da predstavi i promoviše srpsku muzičku scenu na međunarodnom planu i da istovremeno promoviše Srbiju kao modernu i kreativnu zemlju.

"Međunarodni protok muzike igra ključnu ulogu u očuvanju kulturne raznovrsnosti širom sveta. Pored toga, kretanje i protok muzike, uključujući njene kreatore, izvođače i publiku, preko granica, stvara niz značajnih izvora prihoda za nacionalne muzičke industrije, odnosno izvoz muzike. U ovom kontekstu, radujemo se što se platforma Srbija stvara pridružila mreži naših članica jer stičemo važnog partnera u ovoj zemlji, sa kojim možemo zajedno raditi na podršci ovom procesu u ovom delu Evrope", istakla je generalna sekretarka EMEE Tamara Kaminska.

U saopštenju je navedeno da je članstvo platforme Srbija stvara muziku u EMEE rezultat brojnih uspeha koje je, u veoma kratkom roku, platforma ostvarila na međunarodnom planu, pre svega u promociji srpske muzičke scene, čime su omogućeni i realizovani brojni nastupi domaćih umetnika u okviru različitih festivalskih formata.

Istovremeno, platforma je od strane međunarodnih organizacija prepoznata kao relevantan partner u Srbiji, čija je misija podrška mladim muzičarima i promocija naših muzičkih talenata u svetu.

Ukazano je da se kao uspešan projekat izdvaja se realizacija prvog nacionalnog muzičkog konkursa "Srbija Stvara: The Spotlight" u okviru kojeg su najbolje rangirani mladi muzičari u poslednja tri meseca već realizovali više od 35 nastupa, na 15 najpoznatijih domaćih i regionalnih muzičkih festivala.

"Platforma Srbija stvara muziku sada nastoji da svojim aktivnostima sistemski podrži domaću muzičku scenu i da je podstakne da raste, razvija se i ostvari međunarodni uspeh. Članstvo u EMEE samo je još jedan stepenik ka tom cilju i otvoriće brojne prilike za globalne saradnje, nova znanja i iskustva, kao i nove šanse za naše talentovane muzičare, što će na kraju rezultirati pozitivnim uticajem na celokupnu ekonomiju i kulturu naše zemlje", naglasila je savetnica za muzičku industrije platforme Srbija stvara muziku Zorica Tepić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x