Počeo Dragačevski sabor trubača u Guči

Dragačevski sabor trubača, 61. po redu počeo je danas u centru Guče ceremonijom podizanja saborske zastave, intoniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", koju je izvelo više trubačkih orkestara i pucanjem prangija.

Pozdravni govor održao je domaćin Sabora, nekadašnji košarkaš čačanskog "Borca" i reprezentativac Radmilo Mišović.

"Obraćam se u ime grupe ljudi koja ovaj Sabor nikada nije smatrala vašarom, nego dogadjajem koji je jedinstven u Srbiji i zato danas ovde dajem zakletvu da će se on održavati još dugo, jer to zaslužuje", rekao je Mišović.

Posle ceremonije početka Dragačevskog sabora u dovrištu Narodnog muzeja u Guči otvorna je izložba narodnog stvaralaštva, a potom i Ulica domaće radinosti, starih i umetničkih zanata.

U toku dana biće otvoren Sajam knjiga i predstavljene knjige u publikacije o Dragačevu.

U večernjim satima održače se takmičenje deset omladinskih trubačkih orkestara iz Srbije, koncert grupe "Divanhana", kao i koncerti crnogorske pevačice etno i duhovne muzike Danice Crnogorčević i trubačkih orkestara Dejana Jevdjića i Dejana Petrovića.

Svi sabroski programi su besplatni, kao i ulaz u Guču.

Za 61. Dragačevski sabor trubača svi smeštajni kapaciteti u Guči su rezervisani nekoliko meseci pre početka Sabora.

Cena iznajmljivanja kreveta u domaćoj radinosti je 25 evra, isto koliko je bila i tokom prethodnog Dragačeveskog sabora.

Ugostitelji su već nekoliko dana ranije podigli šatre i pripremili kuvani kupus, pečenje, pasulj i ostale dragačevske specijalitete.

Cena porcije kupusa je 500 dinara, kilogram prasećeg pečenja je 2.000 dinara, a jagnjećeg od 2.500 do 3.500 dinara, a flaša piva od 280 do 500 dinara.

Za tri dana Dragačevskog sabora trubča organizatori očekuju brojne posetioce iz zemlje i inostranstva.

Prethodnih godina varošicom Guča, koja ima oko 1.000 stanovnika, za dane Sabora trubača prodje nekoliko desetina hiljada posetilaca.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x