Predak britanskog princa Williama na putu da postane svetac

Engleski katolički sveštenik iz 19. veka, daleki rođak britanskog princa Williama, na putu je da postane svetac, objavio je Vatikan.


Vatikan je u subotu izvestio da je papa priznao “herojske vrline” Georgea Spencera, sveštenika pasionskog verskog reda koji je živeo od 1799. do 1864. godine.


Spencer, koji je napustio Anglikansku crkvu, uzeo je ime “Ignacije Svetog Pavla” nakon što je postao katolički sveštenik.


Princ William i princ Harry u rodbinskoj su vezi sa Spencerom preko njihove majke Diane Spencer, pokojne princeze od Walesa, koja je umrla 1997. godine.


Spencer je bio Dianin praprapraujak, a ujedno i praujak ratnog britanskog premijera Winstona Churchilla, stoji na web stranici rimokatoličke biskupije u Shrewsburyju.


Odrastao je na imanju predaka Spencer u Althorpu gdje je princeza Diana pokopana.


Nakon što je postao sveštenik u Rimu vratio se u Englesku i služio siromašnim irskim migrantima u West Midlandsu.


Pasionski verski red u Britaniji već decenijama radi na pronalasku razloga da ga se proglasi svetim, istražujući njegov život i spise.


Papin potez znači da Spencer sada ima naslov “sluga Božji”.


Njegova je kanonizacija još uvek u ranoj fazi. Spenceru bi se moralo pripisati jedno čudo da bi bio proglašen blaženim i još jedno da bi postao svetac. Čudo obično podrazumeva medicinski neobjašnjivo ozdravljenje osobe.


Prema učenju Rimokatoličke crkve samo Bog čini čuda, ali sveci, za koje se veruje da su sa Bogom na nebu, se zauzimaju za ljude koji im se mole.


aFoto: Pixabay


Autor : GLEDAJ.RS/Novosti.hr

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x