Predstavi 'Gospodjica Julija' bečkog Burgteatra nagrada festivala Infant

Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini pripala je "Gospodjici Juliji", u rediteljke Mateje Koležnik bečkog Burgteatra, saopštio je danas žiri 49. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu.
"Mateja Koležnik i ansambl Burgteatra su ovom predstavom još jednom potvrdili status koji uživaju u Evropi i svetu. Izvanredna je rediteljkina posvećenosta detaljima, njena preciznost i suptilnost koja ovu predstavu čini kompletnim umetničkim delom, u kome su do savršenstva usaglašeni svi pozorišni elementi - od estetike, simbolike do dizajna zvuka, kostima i rekvizite", naveo je žiri.

Dodaje se da rediteljka tom predstavom pokazuje kako i pomno prateći pisca može da se ponudi novo, autentično i eksperimentalno čitanje Augusta Strindberga kroz jasan i naizgled jednostavan izbor ugla posmatranja.

Nagradu za izuzetnu ekspresivnost autorskog tima i glumačkog ansambla pripala je predstavi "Vojcek", u režiji Atile Vidnjanskog, Madjarskog nacionalnog pozorišta iz Budimpešte.

"Beskrajno duhovita predstava u režiji mladog madjarskog reditelja Atile Vidnjanskog koji se hrabro odlučio da koketira sa estetikom kiča i šunda ukazala nam je na banalnosti kojima smo svakodnevno okruženi", naveo je žiri.

Žiri je radio u sastavu: dramaturškinja Nikolina Djukanović, glumac Ozren Grabarić, i rediteljka Sonja Petrović.

INFANT je održan od 10. do 13. septembra u Novom Sadu, a selektor festivala bio je reditelj Aleksandar Poposki.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x