Solidarnost s Ukrajinom i na crvenom tepihu Berlinala

 Na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale) danas će biti iskazana solidarnost sa Ukrajinom, povodom godišnjice početka ruske invazije na tu zemlju.

Prvi veliki evropski filmski festival u ovoj godini - Berlinale, koji će biti završen ovog vikenda, odlučio je da izrazi svoju solidarnost sa ukrajinskim producentima, rediteljima i glumcima. Biće prikazani filmovi i održane diskusije o Ukrajini.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Oleksij Makejev izjavio je nedavno da na prvoj liniji fronta, nema crnog tepiha jer je zemlja natopljena krvlju.

Berlinale je 16. februara virtualno otvorio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski porukom da umetnost i kinematografija treba da imaju svoju ulogu protiv rata.

Zelenski, koji je bio glumac pre nego što je postao predsednik i vođa zemlje u ratu, u centru je dokumentarnog filma u režiji američke zvezde Šona Pena (Sean Penn), koji je premijerno prikazan u Berlinu.

Među ukrajinskim filmovima na festivalu je "Istočni front" režisera i dobrovoljnog vozača hitne pomoći Jevhena Titarenka, koji prikazuje život medicinskog osoblja u blizini linije fronta.

Titarenko (34) je bio filmski producent na crnomorskom poluostrvu Krim kada ga je pripojilila Rusija 2014. godine.

Film rediteljke Alise Kovalenko "We Will Not Fade Away" govori o krhkim nadama mladih ljudi iz oblasti Luganska, u delu Donbasa pod kontrolom Ukrajine. Ostvaranje je snimljeno između 2019. i 2022. godine, uoči ruske invazije.

"Rusija može da bombarduje naše gradove i da nas ostavi bez struje. Ako se nadaš i sanjaš, još uvek imaš svetlo u sebi. A ovo svetlo Rusi ne mogu da ga uklone", rekla je rediteljka.

Među ostalim ukrajinskim filmovima je i "Do You love Me?", ostvarenje o svakodnevnom životu u Ukrajini od početka rata.

Na marginama Berlinala, francuski, nemački i luksemburški ministri kulture pokrenuli su evropski fond za podršku ukrajinskoj kinematografiji, sa milion evra za 2023. godinu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x